Kvasny Prum. 1996; 42(10): 307-309 | DOI: 10.18832/kp1996023

Jak hodnotíme mycí a desinfekční prostředky.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN

Používání mycích a desinfekčních prostředků s nejvýhodnějšími vlastnostmi pro konkrétní podmínky je nezbytným předpokladem dosažení vyšší trvanlivosti piva. Výrobků tohoto druhu je nepřehledné množství, a proto je nutné provádět jejich posuzování. Pro tyto účely se vyhodnocuje řada kritérií (mycí efekt, pH, titrační kyselost, povrchové napětí, komplexotvorná schopnost, vodivost, pěnivost, oplachovatelnost, chemická spotřeba kyslíku, korozivita a mikrobicidní účinnost). V článku jsou uvedeny praktické příklady posouzení dvou prostředků - alkalického a silně kyselého.

Klíčová slova: pivo, mycí prostředky, dezinfekce, hodnocení

Zveřejněno: 1. říjen 1996