Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1996; 42(10): 307-309 | DOI: 10.18832/kp1996023
Používání mycích a desinfekčních prostředků s nejvýhodnějšími vlastnostmi pro konkrétní podmínky je nezbytným předpokladem dosažení vyšší trvanlivosti piva. Výrobků tohoto druhu je nepřehledné množství, a proto je nutné provádět jejich posuzování. Pro tyto účely se vyhodnocuje řada kritérií (mycí efekt, pH, titrační kyselost, povrchové napětí, komplexotvorná schopnost, vodivost, pěnivost, oplachovatelnost, chemická spotřeba kyslíku, korozivita a mikrobicidní účinnost). V článku jsou uvedeny praktické příklady posouzení dvou prostředků - alkalického a silně kyselého.
Zveřejněno: 1. říjen 1996