Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1997; 43(7-8): 194-196 | DOI: 10.18832/kp1997013
V práci je popsána aplikace měření viskozity kongresní sladiny s cílem určit stupeň rozluštění sladu, který je významnou veličinou nejen z hlediska technologie výroby piva, ale i jeho kvality. Ze zjištěných výsledků jednoznačně vyplývá, že cytolytické rozluštění vyráběných sladů se během doby odležení nemění a stupeň cytolytického rozluštění lze velmi dobře hodnotit podle hodnot viskozity kongresní sladiny. Pro podmínky daného pivovaru (použití technologie, strojní vybavení pivovaru apod.) může viskozita kongresní sladiny při hodnotách vyšších než l,57 mPa.s upozornit na případné potíže během výroby mladiny nebo piva. Na základě zjištěné viskozity vyvážené mladiny lze rozhodnout o případném dávkování enzymových preparátů, aby se zlepšila filtrovatelnost piv. Pro vyváženou 10% mladinu byla zjištěna hraniční hodnota viskozity kongresní sladiny 1,63 mPa.s. Použitý Microviscosimeter se velmi dobře osvědčil.
Zveřejněno: 1. červenec 1997