Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1998; 44(4): 92-94 | DOI: 10.18832/kp1998007
Cytolytické rozluštění sladu zajišťuje narušení buněčných stěn zrna a podmiňuje i proteolytické rozluštění a dokonalou hydrolýzu škrobu při rmutování. Je považováno zajedno z nejdůležitějších kritérií jakosti sladu. Stupeň rozluštění sladu se posuzuje komplexně podle průměrné délky střelky, moučnatosti, hektolitrové hmotnosti, rozdílu v obsahu extraktu mezi moučkou a šrotem, Kolbachovým číslem a RE 45 °C. Mezi nejužívanější metodiky patří stanovení stupně rozluštění vybarvovacími metodami. Na stanovení rozluštění sladu byla zavedena metoda fluorescenční za použití fluorescenčního barviva Calcofluor White. Na vyhodnocení byla použita sestava firmy Haffmans Ltd.
Zveřejněno: 1. duben 1998