Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 1


Pokroky v technologii piva.Recenzovaný článek

F. HLAVÁČEK

Kvasny Prum. 1955; 1(1): 3-5 | DOI: 10.18832/kp1955001  

Vývoj ve sladovně, použití ultrazvuku při máčení, humna a posuvné hromady, hvozdění sladu a použití topení parou. Šrotování sladu, úprava varní vody, varní proces, odstraňování kalů z mladiny, chlazení mladiny, hlavní kvašení, kvašení a dokvášení. Filtrace a stáčecí technika, stáčení piva. Vývoj myček, pasteurační stroje. Distribuce a rozvoz piva.

Smola v pivovarské praxi.Recenzovaný článek

V. SALAČ, Z. ŠAUER

Kvasny Prum. 1955; 1(1): 5-8 | DOI: 10.18832/kp1955002  

Výskyt suroviny, výroba pivovarské smoly, zkoumání a hodnocení pivovarské smoly.

Chlazené kvašení a kvašení pod tlakem CO2.Recenzovaný článek

V. KRAUS

Kvasny Prum. 1955; 1(1): 8-12 | DOI: 10.18832/kp1955003  

Chlazené kvašení - (a) síření a odkalení moštu, (b) malé nádoby a studené sklepy, (c) snížení počáteční teploty, (d) chlazení v průběhu kvašení. Kvašení pod tlakem CO2 - (a) hluboké snižování tlaku, (b) kvašení pod rovnoměrným tlakem, (c) kvašení pod tlakem CO2 s přichlazováním.

Pojem kvasnej rýchlosti a aktívneho kvasného prostoru v prevádzkovej praxi.Recenzovaný článek

D. TOMEČEK

Kvasny Prum. 1955; 1(1): 12-14 | DOI: 10.18832/kp1955004  

Výkon kvasírny je funkcí aktivního kvasného prostoru a kvasné rychlosti, pro vyčíslení těchto dvou faktorů stačí obvykle vedené záznamy. Grafikon průběhu kvašení vyhotovený na základě těchto záznamů představuje souvislou historii procesů, které se v dané kvasírně odehrály. 

O výrobě droždí vratnou separací.Recenzovaný článek

J. TOMÍŠEK

Kvasny Prum. 1955; 1(1): 14-15 | DOI: 10.18832/kp1955005  

Vratné separace lze s výhodou použít přechodně v době zvýšené spotřeby droždí, ovšem za určitých obětí surovinových. Nelze ovšem přehlédnout, že zvýšení kapacity na druhé straně přináší nemalou úsporu provozního času.