Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 11


Vnútropodnikový chozrasčot v Kvasnom priemysle n. p. Trenčín.Recenzovaný článek

V. MATEJKA, J. LIPTÁK, J. KLAPKA

Kvasny Prum. 1955; 1(11): 242-245 | DOI: 10.18832/kp1955057  

Článok je praktickou ukázkou vedenia vnútropodnikového chozrasčotu likérky v Trenčíne a svedčí o tom, že správnym sledovaním chozrasčotových ukazatelov sa zistia skutočné hospodárske výsledky.

Klimatizace sladovny.Recenzovaný článek

V. BÍLEK

Kvasny Prum. 1955; 1(11): 246-247 | DOI: 10.18832/kp1955058  

Autor se zabývá problémem klimatizace sladovny s hlediska technologického a energeticko-ekonomického.

Výběr vhodných odrůd pivovarských ječmenů.Recenzovaný článek

M. TRKAN

Kvasny Prum. 1955; 1(11): 247-250 | DOI: 10.18832/kp1955059  

Článek se zabývá otázkou vhodnosti sladovnických ječmenů a postupem při kontrole jakosti různých druhů ječmenů. Je zaměřen na zjištění předpokladů pro výrobu sladů schopných čelit zahraniční konkurenci.

K otázce průkazu přírodnosti vín révových.Recenzovaný článek

J. BLAHA

Kvasny Prum. 1955; 1(11): 251-253 | DOI: 10.18832/kp1955060  

Autor sleduje procentuální obsah alkoholu, množství vázané kyseliny (g/l) a údaje podle Blarezova indexu celé řady vín a dochází k závěru, že pro rozlišení vín přírodních a porušených je jedině směrodatný podrobný chemický rozbor vína s přihlédnutím k jeho původu.

Zpracování vadných bramborů na líh.Recenzovaný článek

J. PÁLENSKÝ

Kvasny Prum. 1955; 1(11): 253-255 | DOI: 10.18832/kp1955061  

Článek je návodem, jak postupovat při zpracování vadných bramborů, aby bylo zabráněno ztrátám při výrobě lihu.

Chuťové zkoušky piva.Recenzovaný článek

K. KRAJNÍK

Kvasny Prum. 1955; 1(11): 255-257 | DOI: 10.18832/kp1955062  

Autor uvádí poznatky z několika posledních let o chuťovém zkoumání piva podle zkušeností a pokusů zahraničních vědeckých pracovníků ve srovnání a naší praxí.