Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 11
Vnútropodnikový chozrasčot v Kvasnom priemysle n. p. Trenčín.Recenzovaný článek
V. MATEJKA, J. LIPTÁK, J. KLAPKA
Kvasny Prum. 1955; 1(11): 242-245 | DOI: 10.18832/kp1955057
Článok je praktickou ukázkou vedenia vnútropodnikového chozrasčotu likérky v Trenčíne a svedčí o tom, že správnym sledovaním chozrasčotových ukazatelov sa zistia skutočné hospodárske výsledky.
Klimatizace sladovny.Recenzovaný článek
V. BÍLEK
Kvasny Prum. 1955; 1(11): 246-247 | DOI: 10.18832/kp1955058
Autor se zabývá problémem klimatizace sladovny s hlediska technologického a energeticko-ekonomického.
Výběr vhodných odrůd pivovarských ječmenů.Recenzovaný článek
M. TRKAN
Kvasny Prum. 1955; 1(11): 247-250 | DOI: 10.18832/kp1955059
Článek se zabývá otázkou vhodnosti sladovnických ječmenů a postupem při kontrole jakosti různých druhů ječmenů. Je zaměřen na zjištění předpokladů pro výrobu sladů schopných čelit zahraniční konkurenci.
K otázce průkazu přírodnosti vín révových.Recenzovaný článek
J. BLAHA
Kvasny Prum. 1955; 1(11): 251-253 | DOI: 10.18832/kp1955060
Autor sleduje procentuální obsah alkoholu, množství vázané kyseliny (g/l) a údaje podle Blarezova indexu celé řady vín a dochází k závěru, že pro rozlišení vín přírodních a porušených je jedině směrodatný podrobný chemický rozbor vína s přihlédnutím k jeho původu.
Zpracování vadných bramborů na líh.Recenzovaný článek
J. PÁLENSKÝ
Kvasny Prum. 1955; 1(11): 253-255 | DOI: 10.18832/kp1955061
Článek je návodem, jak postupovat při zpracování vadných bramborů, aby bylo zabráněno ztrátám při výrobě lihu.
Chuťové zkoušky piva.Recenzovaný článek
K. KRAJNÍK
Kvasny Prum. 1955; 1(11): 255-257 | DOI: 10.18832/kp1955062
Autor uvádí poznatky z několika posledních let o chuťovém zkoumání piva podle zkušeností a pokusů zahraničních vědeckých pracovníků ve srovnání a naší praxí.