Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 12
Problematika ječných bílkovin.Recenzovaný článek
J. JANÁČEK
Kvasny Prum. 1955; 1(12): 266-267 | DOI: 10.18832/kp1955063
Autor zachycuje současný stav vědomostí o bílkovinách se zvláštním zaměřením na bílkoviny ječné obilky. Uvedené praktické poznatky jsou přímo aplikovatelné v provozní praxi a mají značnou důležitost, hlavně při výrobě exportních piv.
Vliv odpěňovacího oleje na využití kyslíku silně větraných fermentačních procesů.Recenzovaný článek
R. KUBÍČEK
Kvasny Prum. 1955; 1(12): 268-273 | DOI: 10.18832/kp1955064
Autor popisuje nové poznatky výzkumu drožďárenské technologie. Použití odpěňovacího oleje je nepříznivé pro využití větracího vzduchu. Jelikož však vzduch je jednou z hlavních položek v kalkulaci drožďárenské výroby, zaslouží si studium ekonomického využití kyslíku větší pozornosti.
Teorie výměny tepla v deflegmátorech a kondensátorech.Recenzovaný článek
J. SUKOVATÝ
Kvasny Prum. 1955; 1(12): 274-275 | DOI: 10.18832/kp1955065
Teoretickým objasněním platnosti funkce deflegmátorů a kondensátorů v závislosti na extensivních a intensivních veličinách na podkladě teoretických výpočtů přispívá autor ke správnému stanovení velikosti výměnných tepelných ploch deflegmátorů a kondensátorů.
Úloha kyseliny mléčné ve vinařské technologii.Recenzovaný článek
V. HULAČ
Kvasny Prum. 1955; 1(12): 275-276 | DOI: 10.18832/kp1955066
Autor popisuje důležitost kyseliny mléčné ve vinařské technologii, zvláště tehdy, když vinné hrozny vlivem špatných klimatických podmínek jsou chudé na cukr a bohaté na kyseliny.