Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 12


Problematika ječných bílkovin.Recenzovaný článek

J. JANÁČEK

Kvasny Prum. 1955; 1(12): 266-267 | DOI: 10.18832/kp1955063  

Autor zachycuje současný stav vědomostí o bílkovinách se zvláštním zaměřením na bílkoviny ječné obilky. Uvedené praktické poznatky jsou přímo aplikovatelné v provozní praxi a mají značnou důležitost, hlavně při výrobě exportních piv.

Vliv odpěňovacího oleje na využití kyslíku silně větraných fermentačních procesů.Recenzovaný článek

R. KUBÍČEK

Kvasny Prum. 1955; 1(12): 268-273 | DOI: 10.18832/kp1955064  

Autor popisuje nové poznatky výzkumu drožďárenské technologie. Použití odpěňovacího oleje je nepříznivé pro využití větracího vzduchu. Jelikož však vzduch je jednou z hlavních položek v kalkulaci drožďárenské výroby, zaslouží si studium ekonomického využití kyslíku větší pozornosti.

Teorie výměny tepla v deflegmátorech a kondensátorech.Recenzovaný článek

J. SUKOVATÝ

Kvasny Prum. 1955; 1(12): 274-275 | DOI: 10.18832/kp1955065  

Teoretickým objasněním platnosti funkce deflegmátorů a kondensátorů v závislosti na extensivních a intensivních veličinách na podkladě teoretických výpočtů přispívá autor ke správnému stanovení velikosti výměnných tepelných ploch deflegmátorů a kondensátorů.

Úloha kyseliny mléčné ve vinařské technologii.Recenzovaný článek

V. HULAČ

Kvasny Prum. 1955; 1(12): 275-276 | DOI: 10.18832/kp1955066  

Autor popisuje důležitost kyseliny mléčné ve vinařské technologii, zvláště tehdy, když vinné hrozny vlivem špatných klimatických podmínek jsou chudé na cukr a bohaté na kyseliny.