Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 7
Nové poznatky v pěstování chmele.Recenzovaný článek
L. VENT
Kvasny Prum. 1955; 1(7): 147-150 | DOI: 10.18832/kp1955037
Zvelebování našeho chmelařství a stupňování výnosů kvalitní suroviny jsou velmi důležité úkoly našeho zemědělství, o jejichž splnění se přičiňují i pracovníci Výzkumného ústavu chmelařského. Autor podává přehled nejnovějších poznatků o pěstování chmele.
Zvláštnosti maďarské vinařské velkovýroby.Recenzovaný článek
V. MAREK
Kvasny Prum. 1955; 1(7): 150-153 | DOI: 10.18832/kp1955038
Autor popisuje vinařskou výrobu v Maďarsku, a to zejména některé zvláštnosti v zařízení, organizaci a výrobě. Doporučuje změnu v technologickém postupu výroby desertních a kořeněných vín podle maďarského způsobu.
Změny koncentrace vodíkových iontů a využití pH v zemědělských lihovarech.Recenzovaný článek
S. ZELENKA
Kvasny Prum. 1955; 1(7): 153-155 | DOI: 10.18832/kp1955039
V článku se dokazuje důležitost posuzování koncentrace vodíkových iontů v průběhu kvašení bramborových zápar v zemědělských lihovarech na základě měření pH a nikoli jen titrační kyselosti. Mimo to je studován průběh a příčiny změn hodnoty pH v průběhu kvašení.
Studie vhodného dávkování chmele při chmelovaru.Recenzovaný článek
V. SALAČ, M. KOTRLÁ-HAPALOVÁ, M. VANČURA
Kvasny Prum. 1955; 1(7): 155-159 | DOI: 10.18832/kp1955040
Autoři doporučují přidávání chmele ve třech dávkách. Na začátku varu čtvrtinu celkové dávky, polovinu po 40 minutách varu a poslední čtvrtinu 40 minut před koncem varu. Při tomto způsobu se dosahuje nejen nejlepšího možného využití cenných chmelových složek, avšak současně také optimálně vyvážených poměrů složek sladového extraktu, což vede k vytvoření jakostní a vyrovnané chuti.