Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 8


Tvorba a pohyb cukrů při výrobě piva.Recenzovaný článek

J. DYR, J. MOŠTEK

Kvasny Prum. 1958; 4(8): 169-174 | DOI: 10.18832/kp1958019  

1. Opakovanou sestupnou papírovou chromatografií za paralelního použití dvou detekčních činidel byla rozdělena a detekčně zachycena široká oblast glycidických složek rmutů, mladiny a piva. Již ve vystírce byly zřetelně zachyceny všechny hlavní cukry sladiny a další blíže neurčené cukry nad maltosou (X4 a X5) a maltotriosou (X7). Nad glukosou byl zachycen ještě jeden blíže neznámý cukr (X2), pravděpodobně galaktosa. Ve sladině byly nad maltotetraosou zachyceny další tři vyšší oligosacharidy, pravděpodobně maltopentaosa (X8), maltohexaosa (X9) a maltoheptaosa (X10). Sacharosy,...

Polokontinuální kvašení sterilních mladin.Recenzovaný článek

F. HLAVÁČEK, G. KLAZAR, M. KAHLER

Kvasny Prum. 1958; 4(8): 175-180 | DOI: 10.18832/kp1958020  

Dosavadní způsob zakvašování jednotlivých várek a kvašení mladiny v otevřených kádích má sice své výhody po stránce jakostní, nevyhovuje však plynulé výrobě a je příliš závislé na pozornosti a pečlivosti pracovníků. Průzkumem bylo prokázáno, že na vhodně upraveném zařízení může být provedeno hlavní kvačení i způsobem polokontinuálním při zachování sterility kvasící mladiny a udržení dobrého fysiologického a morfologického stavu kvasinek. Při poloprovozních zkouškách se také ukázalo, že sterilním a polokontinuálním kvašením lze vyrobit piva přibližně stejných vlastností jako při kvašení stacionárním. Bude však třeba sledovat podrobněji otázku odstranění...

Nový způsob boje proti kontaminaci při lihovém kvašení melasy.Recenzovaný článek

J. BARTA, O. ŽVÁČEK

Kvasny Prum. 1958; 4(8): 181-187 | DOI: 10.18832/kp1958021  

Práce se zabývá způsobem boje proti kontaminaci při lihovém kvašení na zcela nových principech. Nevolí cestu antiseptik nebo antibiotik, ale na základě blokování růstových látek nezbytných pro kontaminaci. Tyto látky představované pravděpodobně složitými komplexy fosfoproteidů, které jsou vázané na vitamíny skupiny B, uvolňují kvasinky během lihového kvašení. Prokazuje se, že intensivní pomnožování kontaminujících Lactobacillů a jejich zvýšený metabolismus souvisí s uvedenými látkami přítomnými v autolyzátu kvasnic i v kvasící melasové zápaře. Lze je zneškodňovat malými množstvími formalinu přidávanými úměrně k jejich vzniku a v průběhu...

Použitie Fischerovej metódy pri kontrole výroby sušeného vitálneho droždia pre pekárenské účely.Recenzovaný článek

L. MINÁRIKOVÁ, V. STUCHLÍK

Kvasny Prum. 1958; 4(8): 187-188 | DOI: 10.18832/kp1958022  

Pri dodržiavaní zistených podmienok splňuje Fischerova metóda požiadavky na analytickú metódu pre rýchlu kontrolu procesu sušenia pri výrobe sušeného vitálneho droždia.