Kvasný Průmysl, 1973 (roč. 19), číslo 6
Vliv teploty máčecí vody na hodnoty analytických kriterií sladu.Recenzovaný článek
A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ, M. NENTWICHOVÁ, M. TRKAN
Kvasny Prum. 1973; 19(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1973008
Byl zkoušen vliv teploty máčecí vody na kvalitu sladu. Jednotlivé ječmeny byly při stejném technologickém postupu klíčení a hvozdění máčeny při 8, 12,16 a20°C. Vliv teploty vody se zřetelně projevil u speciálních analytických kriterií, jejichž hodnoty byly sníženy. Nejmarkatnější rozdíl byl zaznamenán u RE při20 a45°C,kde při každém zvýšení teploty máčecí vody hodnoty pravidelně klesaly. Nejmenší rozdíly byly mezi teplotou8 a12°C; toto teplotní rozmezí je tedy nejvhodnější pro systém máčení.
Přehled hlavních způsobů výpočtu dávek chmele a chmelového extraktu při racionálním chmelovaru.Recenzovaný článek
V. ČERNOHORSKÝ
Kvasny Prum. 1973; 19(6): 124-127 | DOI: 10.18832/kp1973009
V krátkém přehledu jsou shrnuty matematické formy vyjádření velikosti dávek chmele a chmelového extraktu při výrobě piva. Jednotlivé vztahy jsou odvozeny na podkladě analytického zjištění skladby hořkých látek, přičemž je přihlédnuto k jejich vlivu na tvorbu organoleptické hořkosti. Rovněž je brán v úvahu stupeň využitelnosti hořkých látek v praxi. Z přehledu je patrný časový vývoj názorů na nejvhodnější způsob dávkování chmele a chmelového extraktu.
Hospodářský význam a způsoby získávání aktivního sušeného droždí.Recenzovaný článek
M. ŠESTÁKOVÁ
Kvasny Prum. 1973; 19(6): 127-131 | DOI: 10.18832/kp1973010
Komplexní rešeržní přehled metod sušení aktivního droždí, které je moderní konzervační formou pekařského droždí. Jsou popsány dlouhodobé postupy sušení od nejstaršího způsobu sušení v proudu vzduchu v komorových pásových sušárnách, včetně polské kontinuálně pracující pásové sušárny, sovětské tunelové sušárny a švédské vakuové bubnové sušárny. Z moderních krátkodobých postupů jsou podrobně popsány a zhodnoceny způsoby rozprašovací ( sprejové) a fluidní, pracující jednostupňově nebo ve více stupních, popř. ve vibrofluidní úpravě; citován je také britský dvoustupňový kombinovaný postup sprejového a komorového sušení. Z hlediska rentability...
Stanovení nukleových kyselin v kvasinkách.Recenzovaný článek
M. RUT
Kvasny Prum. 1973; 19(6): 131-133 | DOI: 10.18832/kp1973011
Byla zjednodušena spektrofotometrická metoda stanovení nukleových kyselin v kvasinkách, hodnotící kvasinky používané v lidské výživě. Časově a pracovně náročné čistící operace doporučované v klasických metodách (odstranění fosfátů, lipidů, nukleotidů) jsou zbytečné. Metoda byla prověřena na kvasinkách pěstovaných na různých petrochemických surovinách, je rychlá a dává přesně a spolehlivé výsledky.