Kvasný Průmysl, 1973 (roč. 19), číslo 7


Odstranění rušivého vlivu bakterií při stanovení kvasinek v pivovarských meziproduktech.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, A. ŘEŘICHOVÁ

Kvasny Prum. 1973; 19(7): 145-147 | DOI: 10.18832/kp1973012  

Stanovení kvasinek v pivě a pivovarských meziproduktech je často rušeno přítomností bakterií, které po kultivaci znemožňují odečítání kvasničných kolonií. Zamezení tohoto rušivého vlivu se dosáhne dvojím způsobem; filtrací filtrem SYNPOR4, který propustí baktérie, ale zachytí kvasinky nebo přídavkem streptomycinu (50až100 mg/ml) popř. jeho kombinace s penicilinem (100 mg/ml) do živné půdy. Pro provozní praxi se doporučuje přídavek streptomycinu do půd pro stanovení kulturních i divokých kvasinek. Popsané metody využívají materiálů i látek běžně dostupných v ČSSR.

Polyetylénová zátka na uzavírání sektových lahví.Recenzovaný článek

R. VOLDŘICH

Kvasny Prum. 1973; 19(7): 152-156 | DOI: 10.18832/kp1973013  

Autorovi se podařilo vyrobit zátku natolik pružnou a přitom pevnou, že je schopna vyrovnat rozdíly v průměru hrdla lahví. Má stejné těsnící vlastnosti jako zátka korková při uložení lahví ležmo a není náchylná k sesychání. Definitivní typ zátky se vyznačuje tím, že má vnitřní vzpěru ve tvaru šesticípé hvězdy, takže se stěny zátky neprolamují ani při vysokých tlacích.

Kvalita vín vo svetle I. svetového konkurzu vín.Recenzovaný článek

E. MINÁRIK

Kvasny Prum. 1973; 19(7): 156-159 | DOI: 10.18832/kp1973014  

V príspevku sa rozoberajú ciele a priebeh I. svetového konkurzu vín z r. 1972 v Budapešti. S ohľadom na výsledky hodnotenia jednotlivých kategórii vín z rôznych krajín všeobecne a na rosť československých vín zvlášť. Poukazuje sa na mimoriadne vysoké ocenenie a vynikajúcu úroveň a umiestnenie vinárskych výrobkov z ČSSR. Diskutujú sa problémy súvisiace s novým systémom organoleptického hodnotenia vín podľa Vedela na medzinárodných a svetových súťažiach s poukazom na nutnosť zrevidovania niektorých ešte otvorených otázok v budúcnosti na základe skúseností z tohto svetového konkurzu.