Kvasný Průmysl, 1973 (roč. 19), číslo 8
Výskyt silně flokulující kontaminace v lahvovém pivě.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1973; 19(8): 171-173 | DOI: 10.18832/kp1973015
Popisuje se výskyt kvasničné kontaminace lahvového piva. Infikované pivo mělo nízkou (3 až 5 dní) trvanlivost a obsahovalo typické shluky kvasničných buněk. Z e shluků byl izolován kmen kvasinek, který kazil pivo stejným způsobem. Charakteristickým znakem izolovaného kmene je schopnost shlukovat se v pivě do kousků, vzhledem podobných žvýkací gumě. Studiem izolovaného kmene se zjistilo, že náleží k rodu Saccharomysec. Pravděpodobně jde o silně dokulující kmen Sacch, cerevisce. Mezi 20 různými kmeny Saccharamyces sp. Se však nepodařilo nalézt kmen stejných vlastností. Charakteristické shluky kvasnic vznikají teprve kultivací kvasinek...
Redukcia sulfátu na sulfit u vínnych kvasiniek.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK
Kvasny Prum. 1973; 19(8): 180-182 | DOI: 10.18832/kp1973016
Štvrť prevádzkové pokusy v r. 1972 zamerané na štúdium schopnosti 3 rôznych kmeňov rodu Saccharomyces redukovať sulfát len po sulfit potvrdili v podstate skúsenosti z r. 1970 a 1971. Tzv. SO2 -produkujúce kvasinky typu W 72 a W 36 (Saccharomyces bayanus/pastorianus) vytvárajú v mladom víne viac celkového SO2 najmä za predpokladu, že mušty obsahujú vyššiu počiatočnú koncentráciu sulfátu a / alebo ak mušty pred kvasením sterilizujú (pasterizujú). Čisté kultúry vínnych kvasiniek typu Hliník 1 (Saccharomyces cerevisiae) produkujú len minimálne množstvá celkového SO2 bez ohľadu...