Kvasný Průmysl, 1974 (roč. 20), číslo 11
Problematika bílkovin sladovnických ječmenů.Recenzovaný článek
A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ
Kvasny Prum. 1974; 20(11): 244-246 | DOI: 10.18832/kp1974031
Rešeržně je zpracována otázka bílkovin ve sladovnickém ječmeni k současné agrotechnice. Zvýšený obsah bílkovin má vliv na kvalitativní znaky ječmene, sladu, piva a bez vlivu nezůstává ani stránka ekonomická. Vzhledem k nové agrotechnice se zavádějí nové krátkostébelné odrůdy sladovnických ječmenů, které však v kukuřičné oblasti vykazují některé negativní znaky, způsobené klimatickými podmínkami. Obsah bílkovin v ječmeni se v posledních letech neustále zvyšuje a nutí sladařské pracovníky požadovat zařazení stanovení bílkovin do normy pro nákup sladovnického ječmene.
Vývoj chemického inženýrství a jeho aplikace na kvasný průmysl.Recenzovaný článek
Z. AUNICKÝ
Kvasny Prum. 1974; 20(11): 249-253 | DOI: 10.18832/kp1974032
Potřeba rychlé a úspěšné realizace laboratorních výsledků v průmyslové praxi vedla ke vzniku chemického inženýrství. Jeho specializací vzniklo bioinženýrství. Metodika i veškeré znalosti jednotkových operací jsou využitelné ve všech oblastech kvasného průmyslu. Na příkladu aerobní fermentace je naznačena složitost této inženýrské problematiky a na vybraných problémech je uveden způsob řešení dílčích otázek, jako je problém výtlačné výšky, cirkulační rychlosti u turbinových míchadel, otázka doby cirkulace, význam průměru míchadla a nádoby, otázky vzniku a chování bublin a pěny a posléze otázka specifických otázek rotačního zařízení.