Kvasný Průmysl, 1974 (roč. 20), číslo 11


Problematika bílkovin sladovnických ječmenů.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ

Kvasny Prum. 1974; 20(11): 244-246 | DOI: 10.18832/kp1974031  

Rešeržně je zpracována otázka bílkovin ve sladovnickém ječmeni k současné agrotechnice. Zvýšený obsah bílkovin má vliv na kvalitativní znaky ječmene, sladu, piva a bez vlivu nezůstává ani stránka ekonomická. Vzhledem k nové agrotechnice se zavádějí nové krátkostébelné odrůdy sladovnických ječmenů, které však v kukuřičné oblasti vykazují některé negativní znaky, způsobené klimatickými podmínkami. Obsah bílkovin v ječmeni se v posledních letech neustále zvyšuje a nutí sladařské pracovníky požadovat zařazení stanovení bílkovin do normy pro nákup sladovnického ječmene.

Vývoj chemického inženýrství a jeho aplikace na kvasný průmysl.Recenzovaný článek

Z. AUNICKÝ

Kvasny Prum. 1974; 20(11): 249-253 | DOI: 10.18832/kp1974032  

Potřeba rychlé a úspěšné realizace laboratorních výsledků v průmyslové praxi vedla ke vzniku chemického inženýrství. Jeho specializací vzniklo bioinženýrství. Metodika i veškeré znalosti jednotkových operací jsou využitelné ve všech oblastech kvasného průmyslu. Na příkladu aerobní fermentace je naznačena složitost této inženýrské problematiky a na vybraných problémech je uveden způsob řešení dílčích otázek, jako je problém výtlačné výšky, cirkulační rychlosti u turbinových míchadel, otázka doby cirkulace, význam průměru míchadla a nádoby, otázky vzniku a chování bublin a pěny a posléze otázka specifických otázek rotačního zařízení.