Kvasný Průmysl, 1976 (roč. 22), číslo 8


Vliv předplodiny na výnos jarního ječmene a jakost sladu.Recenzovaný článek

M. HLAVINKOVÁ, M. SVĚDIROHOVÁ

Kvasny Prum. 1976; 22(8): 169-171 | DOI: 10.18832/kp1976025  

Ve sklizňovém ročníku 1974 a 1975 byl hodnocen vliv předplodiny (okopaniny a obilniny) na výnos sladovnického ječmene i jakost sladu vyrobeného v mikrosladovně. Ze získaných  údajů hodnocených analýzou rozptylu při trojnásobném třídění vyplynulo, že ve všech výrobních oblastech byly ječmeny výnosnější po klasických předplodinách. Obilnina negativně ovlivnila kvalitu ječmene a sladu; obsah bílkovin v ječmenu se průkazně zvýšil, extrakt sladu snížil. Výsledky ze sklizně 1974 a 1975 potvrdily, že okopanina je ve většině výrobních oblastí lepší předplodina pro sladovnický ječmen než obilnina.

Príčiny ťažkostí s trvanlivosťou nealkoholických nápojov a možnosti predĺženia trvanlivosti.Recenzovaný článek

K. TOMÁŠEK

Kvasny Prum. 1976; 22(8): 185-187 | DOI: 10.18832/kp1976026  

V prvej časti práce autor poukázal na príčiny ťažkostí s trvanlivosťou nealkoholických nápojov. Po ich odstránení možno očakávať mesačnú - aj  vyššiu trvanlivosť. Vyšších trvanlivostí je možné dosiahnúť inaktiváciou mikroorganizmov pasterizáciou, konzerváciou za studena, prípadne pomocou rôzneho druhu žiarenia.