Kvasný Průmysl, 1976 (roč. 22), číslo 9


Pivovarské varny z hlediska energeticko-technologického.Recenzovaný článek

O. POPEL, S. BAXA

Kvasny Prum. 1976; 22(9): 193-198 | DOI: 10.18832/kp1976027  

Účelem tohoto pojednání bylo blíže určit technologické požadavky na varní otop a uvést přehled klasických i soudobých konstrukcí varních nádob opatřených otopem. Kontrolní tepelná měření s rozborem příčin diferencí v účinnosti topení jsou podkladem pro pivovary k dosažení úspor v tepelné energii.

Výcvik hodnotitelů a technika degustace piva.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN

Kvasny Prum. 1976; 22(9): 198-201 | DOI: 10.18832/kp1976028  

Výsledky získané v několikaleté intenzivní práci hodnotitelské komise PVS v Praze-Braníku plně potvrdily předpoklad velkého významu výcviku hodnotitelů a technické stránky objektivní senzorické analýzy piva. Podařilo se blíže specifikovat techniku degustace piva a získat řadu zkušeností, které se mohou široce uplatnit v práci našich závodových a podnikových hodnotitelských komisí.

Specifická spotřeba kyslíku a respirační kvocient při výrobě kvasničných bílkovin z etanolu. I. teoretická část.Recenzovaný článek

F. MADRON, M. RUT, F. ŠTROS

Kvasny Prum. 1976; 22(9): 202-204 | DOI: 10.18832/kp1976029  

Diskuse významu specifické spotřeby kyslíku a respiračního kvocientu při aerobní syntéze kvasničné hmoty z etanolu. Na základě látkové bilance vzniku biomasy jsou odvozeny teoretické vztahy pro specifickou spotřebu kyslíku a respirační kvocient. Je zkoumán vliv složení biomasy, výtěžnosti a vedlejšího produktu fermentace na odvozené teoretické vztahy.

Kyselina 5-nitrofurylakrylová ako inhibičný prostriedok oproti kvasinkám a baktériam.Recenzovaný článek

J. FARKAŠ

Kvasny Prum. 1976; 22(9): 205-209 | DOI: 10.18832/kp1976030  

Vyvinuli a vyrobili sme kyselinu 5-nitrofurylakrylovú, ktorú sme navrhli ako stabilizačný a konzervačný prostriedok pre vína so zvyškom cukru. Kyselina 5-NFA má značný fungicídny antibakteriálny účinok, ktorý je spôsobený oxidoredukčnými reakciami s enzymatickými systémami mikróbov. Kyselina 5-NFA zabraňuje kvasinkám a baktériam v raste, ako aj v ich fermentačnej činnosti, pričom postačia podstatne menšie dávky, ako pri doteraz povolených inhibičných prostriedkov (kyseline sorbovej a kysličníku siričitom). Jej použitie umožní znížiť dávky SO2 vo víne. Kyselina 5-NFA bola podrobená rozsiahlým toxikologickým vyšetreniam...

Příspěvek n.p. Aroma k inovaci sortimentu nealkoholických nápojů.Recenzovaný článek

F. VONÁŠEK

Kvasny Prum. 1976; 22(9): 210-212 | DOI: 10.18832/kp1976031  

Současný sortiment nealkoholických nápojů neodpovídá požadavkům zdravé výživy. Většina jich má vysoký obsah cukru, což podporuje obezitu a je na závadu jejich schopnosti tišit žízeň. Inovace sortimentu nealkoholických nápojů umožňuje podstatně změnit jejich složení, výrazně snížit obsah cukru, více používat přírodních surovin, zvláště ovocných a zeleninových šťáv a vhodně doplnit potřebné minerální látky. K ochucení je nutno používat arómata obsahující přírodní silice, nebo převážně látky vyskytující se v přírodě.