Kvasný Průmysl, 1977 (roč. 23), číslo 6
Využití chromatografie na tenké vrstvě v pivovarské analytice ke stanovení zkvasitelných a jiných sacharidů.Recenzovaný článek
V. Ch. BAČVAROV, J. MOŠTEK
Kvasny Prum. 1977; 23(6): 121-124 | DOI: 10.18832/kp1977020
Popsanou metodikou lze stanovit zkvasitelné sacharidy sladin, mladin a piv pomoví chromatografie na tenké vrstvě. Obsah jednotlivých sacharidů se vyhodnocuje spektrofotometricky za použití antronového činidla. Metodika je poměrně rychlá rozdělení zkvasitelných sacharidů fruktózy, glukózy, sacharózy, maltózy a maltotriózy trvá přibližně 2 h. Přitom byly stanoveny tyto variační koeficienty: fruktóza ± 6,50 %, glukóza ± 4,27 %, sacharóza ± 5,68 %, maltóza ± 1,68 %, maltotrióza ± 2,73 %. Metodika umožňuje také stanovit glukózové oligosacharidy s polymeračním stupněm 4 až 6 a soubor vyšších oligosacharidů resp. dextrinů; její využití...
Nejnovější výsledky šlechtění jarního ječmene ve světě. 1. Středoevropské státy - ČSSR, NDR, NSR, Rakousko, PLR, MLR.Recenzovaný článek
J. LEKEŠ
Kvasny Prum. 1977; 23(6): 124-126 | DOI: 10.18832/kp1977021
Popisují se nejnovější odrůdy, jejich rozšíření, genealogický původ, základní agrobiologické vlastnosti. Z krátkého přehledu vyplývá, že v řadě středoevropských států byly dosaženy významné úspěchy zejména ve šlechtění na produktivitu, odolnost k poléhání a k houbovým chorobám. Zejména značného rozšíření v ČSSR a NDR doznaly typy vzniklé na bázi odrůdy Diamant.
Nový přístroj ke stanovení tepelné odolnosti mikroorganismů.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1977; 23(6): 127-128 | DOI: 10.18832/kp1977022
Článek popisuje přístroj k stanovení tepelné odolnosti mikroorganismů. Do kovového bloku, jehož konce se udržují na různých teplotách, se zasune kovové pouzdro tvaru ploché destičky. Uvnitř pouzdra jsou v agaru rozptýlené mikroorganismy. Po expozici, při níž získají různá místa vzorku různou teplotu, se agarová destička přenese na živnou půdu a kultivuje. Měřením se prokázaly výhodné vlastnosti přístroje: linearita teplotního pole, malé kolísání teplot (0,1 °C/3 h), rychlé ustalování teplot ve vzorku (méně než 4 min) a odolnost proti vysychání vzorku a kondenzaci vody ze vzorku.
Utilizace oxidačních produktů uhelné hmoty baktériemi.Recenzovaný článek
J. PÁCA, M. FABIÁNKOVÁ, V. GRÉGR
Kvasny Prum. 1977; 23(6): 129-132 | DOI: 10.18832/kp1977023
Byla ověřována schopnost utilizace tří druhů oxidačních produktů uhelné hmoty lignitu z Višňové , uhelných kalů a hnědého uhlí Kapucín vybranými druhy baktérií. V prvé části byly otestovány použité bakteriální kmeny z hlediska růstu a schopnosti biologického odbourávání rozpuštěných organických látek. Byla stanovena optimální koncentrace oxidačních produktů pro dosažení maximálního přírůstku biomasy a naopak pro účinné biologické odbourávání se zřetelem na minimální spotřebu technologické vody nutné ke zředění. Byla též ověřen vliv přídavku startéru spolu se zředěním inhibičních látek a porovnán s efektem pouhého zředění přítomných inhibitorů na růst...