Kvasný Průmysl, 1978 (roč. 24), číslo 4


Stanovení těkavých látek piva metodou plynové chromatografie.Recenzovaný článek

M. KAHLER, J. ČEPIČKA, J. MOŠTEK, F. ŠÁMAL

Kvasny Prum. 1978; 24(4): 73-77 | DOI: 10.18832/kp1978012  

Popis metody stanovení těkavých látek piva plynovou chromatografií. Ke koncentraci těkavých látek před vlastní analýzou se použilo destilace vodní parou a extrakce destilátu směsí pentan - etyléter (1 : 2). Uvedeným postupem se určily alkoholy, estery a mastné kyseliny, jejichž koncentrační rozsah v analyzovaných pivech byl 66,4 až 125,6 mg/l (alkoholy), 14,1 až 43,4 mg/l (estery) a 28,6 až 83,2 mg/l (mastné kyseliny).

Scezovací manometr a praxe klasického scezování.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN, V. ČERNOHORSKÝ

Kvasny Prum. 1978; 24(4): 78-81 | DOI: 10.18832/kp1978013  

Autoři se zabývají využitím údajů scezovacího manometru k dosažení optimálního průběhu procesu scezování. Experimentálně zjistili funkční závislost mezi filtračním odporem vrstvy mláta a tlakovou ztrátou v této vrstvě. Takto získaných podobnějších znalostí o mechanismu scezování pak využili k odvození a doložení základních pravidel správného řízení procesu scezování.

Vliv povrchově aktivních látek na přenos kyslíku při kultivaci mikroorganismů.Recenzovaný článek

J. PÁCA

Kvasny Prum. 1978; 24(4): 82-88 | DOI: 10.18832/kp1978014  

Přehled faktorů ovlivňujících intenzitu pěnění a způsoby odpěňování používané ve fermentorech. Použití povrchově aktivních látek pro odpěňování nejvíce ovlivňuje rychlost přenosu kyslíku. Proto byl experimentálně ověřen vliv přídavku odpěňovacího oleje Struktol OSH na změnu rychlosti přenosu kyslíku z plynné fáze do kapaliny a změny v charakteru a struktuře pěny v průběhu jednorázové kultivace bakterií.