Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 10
Úprava koncentrace polyfenolových látek v pivu práškovitým Sorsilenem.Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ, J. ŠKACH, J. BUDÍN, V. KUBÍNEK
Kvasny Prum. 1979; 25(10): 217-221 | DOI: 10.18832/kp1979032
V článku se sumarizují výsledky výzkumů, které se konaly s cílem specifikovat základní fyzikálně chemické vlastnosti polymerů polyesterového typu - Sorsilenu. Tento přípravek se vyrábí přesrážením polyethylentereftalátu z taveniny kaprolaktamu. Podle dosavadních výsledků s úpravou piva Sorsilenem se potvrzuje, že tento polymer výrazněji sorbuje polymerované než jednoduché polyfenoly. Experimentálně se ověřily vlastnosti série vzorků polymerů připravených s různými změnami v technologii. Změnou podmínek přípravy se může vyrobit přípravek se zcela odlišnými vlastnostmi, pokud jde o morfologii, hodnotu měrného povrchu, což úzce souvisí se sorpční kapacitou....
Problematika mikroorganismů ve sladařském průmyslu II. Změny v mikroflóře ječmene při skladování a sladování.Recenzovaný článek
K. KOSAŘ
Kvasny Prum. 1979; 25(10): 221-224 | DOI: 10.18832/kp1979033
Na specifikaci faktorů ovlivňujících mikroflóru ječmene navazuje popis změn ve složení se zřetelem k typickým "skladištním" rodům. V další části se autor zabývá mikroflórou skladu a jejími změnami v jednotlivých fázích procesu sladování.
Doterajšie skúsenosti s vplyvom mechanizovaného zberu hrozna na kvalitu vín.Recenzovaný článek
O. JUNGOVÁ, E. MINÁRIK, V. FIC
Kvasny Prum. 1979; 25(10): 224-226 | DOI: 10.18832/kp1979034
Využitie mechanizačných prostriedkov pri zbere hrozna predstavuje značný pokrok v racionalizácii vinohradníckej výroby. Doterajšie poznatky získané u odrody Müller-Thurgau nepoukazujú na zníženie kvality vína vyrobeného z hrozna z mechanizovaného zberu v porovnaní s kontrolným vínom z ručného zberu. Zvýšený obsah trieslovín v mušte o 27 % a vo vínach mechanizovaného zberu len o 13 % neovplyvnil celkové chuťové hodnotenie a kvalitu vína.