Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 6


Posklizňové úpravy a skladování sladovnických ječmenů.Recenzovaný článek

J. ZÁJEDA

Kvasny Prum. 1979; 25(6): 121-125 | DOI: 10.18832/kp1979018  

Technologie aktivního větrání je v neustálém vývoji, proto je nutno předpokládat ještě určité změny. Hlavně lze počítat s další možností ošetřovat partie zrna s vyšší vlhkostí než dosud jak v halových skladech, tak hlavně v nižších typech sil. Rovněž jsou kladné výsledky nejen v preventivním boji proti skladištním škůdcům, ale i proti nežádoucí mikroflóře.

Vývoj využitia vinárskych odpadov.Recenzovaný článek

Š PORUBSKÝ, J. JANIGA

Kvasny Prum. 1979; 25(6): 129-135 | DOI: 10.18832/kp1979019  

Keď sa vychádza zo súčasnej situácie, že vinársky priemysel má v záujme efektívne využívať svoje vlastné odpadové látky pri spracovaní hrozna a výrobe vína, je treba výhľadove i naďalej prispôsobovať základné odpadové látky pre ďalšiu výrobu, hľadať možnosti zvyšovania kapacít, modernizovať a zdokonaľovať strojno-technologické postupy, ktoré zabezpečia rozšírenie a výrobu nových finálnych výrobkov. Vinársky priemysel má v programe neustále zvyšovať výrobu solí kyseliny vínnej, v plnom rozsahu využívať hroznové výlisky ako i výlisky získané pri spracovaní modrého hrozna a z nich vyrábať nové druhy prírodných farbív a vylepšovať kvalitu doteraz vyrábaných...

Zkušenosti s progresivní lisovací technikou.Recenzovaný článek

J. VAGUNDA

Kvasny Prum. 1979; 25(6): 136-138 | DOI: 10.18832/kp1979020  

Instalací moderní automatické lisovací techniky - lisů Bucher Guyer byla v podnicích VHJ Konzervárny a lihovary odstraněna namáhavá práce a prudce vzrostla produktivita práce. Nová technika umožnila rovněž zpracovat velkou úrodu jablek v roce 1976 a 1978. Lisovací techniku je však nutno doplnit odpovídajícími skladovacími kapacitami a odparkami na výrobu jablečného koncentrátu, který se stal zajímavým exportním zbožím.