Kvasný Průmysl, 1980 (roč. 26), číslo 4


Průzkum obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku při stáčení piva do lahví.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, J. MOŠTEK, M. PROKOPEC

Kvasny Prum. 1980; 26(4): 73-77 | DOI: 10.18832/kp1980011  

Práce pojednává o změnách obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v celém procesu úpravy a stáčení 12 % světlého piva do lahví v pivovaru, v němž se při filtraci, plnění lahvárenských přetlačných tanků a stáčení lahvového piva používá tlakového vzduchu. Autoři uvádějí konkrétní průměrné hodnoty obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v pivu v jednotlivých závěrečných fázích úpravy. Ke snížení obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v pivu autoři navrhli a prakticky ověřili "měniče toku piva" instalovaného do lahvárenských přetlačných tanků. Tímto zařízením lze v praxi dosáhnout snížení rozpuštěného vzdušného kyslíku v čerstvě stočeném lahvovém pivu o 0,4-0,5...

Intenzifikace technologických procesů v polském pivovarství.Recenzovaný článek

W. DYLKOWSKI

Kvasny Prum. 1980; 26(4): 77-80 | DOI: 10.18832/kp1980012  

Souhrnná zpráva o opatřeních k intenzifikaci výroby sladu a piva v Polské lidové republice, postupně realizovaných podle plánu rozvoje, vytvářejícího předpoklady pro systematickou modernizaci techniky a technologie se zřetelem na potřeby a podmínky trhu.

Možnosti zvyšování výtěžků jemného lihu a optimalizace rafinačního procesu (II část).Recenzovaný článek

V. KRUMPHANZL, J. ROSÁK, J. UHER, A. VÁVROVÁ

Kvasny Prum. 1980; 26(4): 80-82 | DOI: 10.18832/kp1980013  

Výroba jemného a velejemného lihu ze surového je problémem především destilačním. Pro dobré porozumění procesu je nutné stanovit složení vstupních a výstupních proudů destilační části lihovaru. V této práci byly analyzovány vzorky odběrů surového lihu, úkapů a dokapů z lihovarů n. p. Středočeská Fruta Mochov, závod Kralupy a Kolín. Analýzami odebraných vzorků surového lihu, úkapů a dokapů z jemného lihu bylo zjištěno: - nečistoty uvedených výrobků tvoří v podstatě 11 až 15 základních nečistot, - jejich koncentrace v odebraných vzorcích v průběhu sledovaného období silně kolísá (průměrně 2 až 5krát), - kvalita jemného lihu (tj. množství přítomných nečistot)...

Vplyv insekticídov a akaricídov na kvasinkovú flóru hrozna a muštov.Recenzovaný článek

E. MINÁRIK, P. RÁGALA

Kvasny Prum. 1980; 26(4): 89-94 | DOI: 10.18832/kp1980014  

Insekticídne a akaricídne prípravky používané v ochrane viniča proti hmyzu a roztočom vykazujú spravidla menej výrazné vedfajšie účinky voči kvasinkám a kvasinkovým mikroorganizmom. spontánne kvasiacich muštov v porovnaní s fungicídmi. Toxické účinky možno zaznamenať väčšinou len pri niektorých preparátoch pri vyšších v praxi už nepoužívaných koncentráciach alebo pri krátkych ochranných dobách. Z testovaných insekticídov a akaricídov vyvolávali najmä Arafosfotion a Dicarban silnú inhibíciu kvasiniek.