Kvasný Průmysl, 1980 (roč. 26), číslo 4
Průzkum obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku při stáčení piva do lahví.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, J. MOŠTEK, M. PROKOPEC
Kvasny Prum. 1980; 26(4): 73-77 | DOI: 10.18832/kp1980011
Práce pojednává o změnách obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v celém procesu úpravy a stáčení 12 % světlého piva do lahví v pivovaru, v němž se při filtraci, plnění lahvárenských přetlačných tanků a stáčení lahvového piva používá tlakového vzduchu. Autoři uvádějí konkrétní průměrné hodnoty obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v pivu v jednotlivých závěrečných fázích úpravy. Ke snížení obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v pivu autoři navrhli a prakticky ověřili "měniče toku piva" instalovaného do lahvárenských přetlačných tanků. Tímto zařízením lze v praxi dosáhnout snížení rozpuštěného vzdušného kyslíku v čerstvě stočeném lahvovém pivu o 0,4-0,5...
Intenzifikace technologických procesů v polském pivovarství.Recenzovaný článek
W. DYLKOWSKI
Kvasny Prum. 1980; 26(4): 77-80 | DOI: 10.18832/kp1980012
Souhrnná zpráva o opatřeních k intenzifikaci výroby sladu a piva v Polské lidové republice, postupně realizovaných podle plánu rozvoje, vytvářejícího předpoklady pro systematickou modernizaci techniky a technologie se zřetelem na potřeby a podmínky trhu.
Možnosti zvyšování výtěžků jemného lihu a optimalizace rafinačního procesu (II část).Recenzovaný článek
V. KRUMPHANZL, J. ROSÁK, J. UHER, A. VÁVROVÁ
Kvasny Prum. 1980; 26(4): 80-82 | DOI: 10.18832/kp1980013
Výroba jemného a velejemného lihu ze surového je problémem především destilačním. Pro dobré porozumění procesu je nutné stanovit složení vstupních a výstupních proudů destilační části lihovaru. V této práci byly analyzovány vzorky odběrů surového lihu, úkapů a dokapů z lihovarů n. p. Středočeská Fruta Mochov, závod Kralupy a Kolín. Analýzami odebraných vzorků surového lihu, úkapů a dokapů z jemného lihu bylo zjištěno: - nečistoty uvedených výrobků tvoří v podstatě 11 až 15 základních nečistot, - jejich koncentrace v odebraných vzorcích v průběhu sledovaného období silně kolísá (průměrně 2 až 5krát), - kvalita jemného lihu (tj. množství přítomných nečistot)...
Vplyv insekticídov a akaricídov na kvasinkovú flóru hrozna a muštov.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK, P. RÁGALA
Kvasny Prum. 1980; 26(4): 89-94 | DOI: 10.18832/kp1980014
Insekticídne a akaricídne prípravky používané v ochrane viniča proti hmyzu a roztočom vykazujú spravidla menej výrazné vedfajšie účinky voči kvasinkám a kvasinkovým mikroorganizmom. spontánne kvasiacich muštov v porovnaní s fungicídmi. Toxické účinky možno zaznamenať väčšinou len pri niektorých preparátoch pri vyšších v praxi už nepoužívaných koncentráciach alebo pri krátkych ochranných dobách. Z testovaných insekticídov a akaricídov vyvolávali najmä Arafosfotion a Dicarban silnú inhibíciu kvasiniek.