Kvasný Průmysl, 1981 (roč. 27), číslo 3


Nové analytické metody na kontrolu sladu z hlediska pivovarské výroby.Recenzovaný článek

M. NENTWICHOVÁ, A. DOLEŽALOVÁ

Kvasny Prum. 1981; 27(3): 49-52 | DOI: 10.18832/kp1981009  

Dosavadní analytické metody na kontrolu sladu neposkytují dosti spolehlivý obraz o kvalitě, hlavně z hlediska zpracovatelnosti v pivovaru. Analytická komise EBC pracuje na nových metodách, např. nový způsob rmutováni TEPRAL místo dosavadní kongresní metody, které by se více přibližovaly poměrům v provoze. V tomto sděleni jsou hodnoceny metody na stanovení konečného stupně prokvašení a probrána metoda navržená VLB včetně zařízení k provádění tohoto stanovení. Dále je popsána metoda na stanovení barvy po povaření, která je dalším analytickým znakem sladu, důležitým pro předpověď kvality hotového piva. Mezi barvou povařené sladiny a barvou piva byl zjištěn...

Technické podmínky zřízení a provozu sanitačních stanic.Recenzovaný článek

A. KRATOCHVÍLE

Kvasny Prum. 1981; 27(3): 53-57 | DOI: 10.18832/kp1981010  

Práce se zabývá vybranými technickými otázkami spojenými se zřízením a provozem sanitační stanice. Jsou uvedena doporučení velikosti jednotlivých nádrží SaSt, vzájemné vztahy potřebného průtoku pro základní druhy zařízení, způsob určeni parametrů čerpadel. V závěru jsou uvedeny základní tepelně technické aspekty. Některé číselné hodnoty jsou uvedeny v tabulkách.

Poznatky získané pri sladovaní fenolov v zadymenom slade pre zahraničných odberateľov.Recenzovaný článek

M. ONDRÍŠEKOVÁ, V. SEĎOVÁ

Kvasny Prum. 1981; 27(3): 58-64 | DOI: 10.18832/kp1981011  

Výsledky uvádzané v tejto správe treba považovať za upresnenie metodiky stanovenia fenolov v zadymenom slade dodanej odberaťelom, kde sa uvádzala len neúplná schéma. Z tohto dôvodu bolo treba detailne rozpracovať jednotlivé stupne prípravky vzorky chromatografovania a vyhodnocovania, aby sa získali optimálne výsledky. Najvhodnejšie sa ukázali tieto podmienky PCH: kolona FFAP (10%) na Chromosorbe W HMDS (60-80 mash), dlžka kolony1,5 m; priemer4 mm, teplota kolony 70-250 °C (10 °C/min), teplota injektora300 °C, detektor FID, teplota deteklora300 °C, nosný plyn dusík. Prietok nosného plynu sa volil tak, aby štandardný pík sa dosiahol za 17 min po nástreku....

Fermentační příprava aminokyselin z netradičních zdrojů uhlíku.Recenzovaný článek

J. PELECHOVÁ, J. PLACHÝ, F. SMÉKAL

Kvasny Prum. 1981; 27(3): 64-68 | DOI: 10.18832/kp1981012  

Autoři rešeršně zpracovali dostupné literární a patentové publikace zabývající se mikrobiální produkcí amnokyse1in z netradičních zdrojů uhlíku, zvláště z metanolu, ethanolu, kyseliny octové a hydrolyzátů některých lignocelulózových materiálů.