Kvasný Průmysl, 1982 (roč. 28), číslo 11


Stanovení oxidu siřičitého v pivovarských surovinách a pivu.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, A. MIKYŠKA

Kvasny Prum. 1982; 28(11): 244-247 | DOI: 10.18832/kp1982049  

Jsou uvedeny přehledy a zhodnocení metod stanoveni SO2 v surovinách a v pivu.

Optimalizace výroby krmných kvasnic při použití vzduchu obohaceného kyslíkem. I. Matematické modelování.Recenzovaný článek

K. EDERER, F. MADRON, F. ŠTROS

Kvasny Prum. 1982; 28(11): 248-253 | DOI: 10.18832/kp1982050  

1. část článku se zabývá sestavením a řešením zjednodušeného matematického modelu kultivace kvasnic na syntetickém ethanolu při provětrávání vzduchem obohaceným kyslíkem, je sledován vliv koncentrace kyslíku v provětrávacím médiu na parametry kultivace.

Chemické odsírovanie zahustených hroznových muštov.Recenzovaný článek

V. ŠVEC, G. JANEKOVÁ

Kvasny Prum. 1982; 28(11): 253-256 | DOI: 10.18832/kp1982051  

Práca sa zaobera optimalizáciou chemickej desulfitácie zahustených hroznových muštov. Zistila sa optimálna teplota reakcie 50 až 60 °C. Najvhodnejší sa ukázal technologický postup, pri ktorom sa zahusteuý mušt najprv zahreje na uvedenú teplotu a potom sa pridá roztok peroxidu vodíka.

Využitie izotachoforézy na identifikáciu a stanovenie kyselin vo víne.Recenzovaný článek

J. FARKAŠ, M. KOVAĽ

Kvasny Prum. 1982; 28(11): 256-260 | DOI: 10.18832/kp1982052  

V práci sa uvádza identifikácia a stanovenie kyselín vo víne kapilárnou izotachoforézou. Uvádza sa tiež popis zariadenia a princíp izotachoforézy. Jej výhodou je rýchlosť a dostatočná presnosť, pretože za cca 15 minút identifikujú a stanovia sa kvantitativne jednotlivé kyseliny vo víne. Izotachoforéza je vhodná aj na sériové analýzy pre veľkovýrobu a tým na hlbšie sledovanie procesov pri vývoji vína a vytváraní jeho kvality.

Stabilita vitamínu C v nealkoholických nápojích a možnost jejího ovlivnění.Recenzovaný článek

Z. ZLOCH

Kvasny Prum. 1982; 28(11): 261-263 | DOI: 10.18832/kp1982053  

V práci jsou uvedeny a diskutovány výsledky sledování stability vitamínu C v různých druzích nealkoholických nápojů při zhoršených podmínkách skladování. Zjištěná rychlost oxidační ztráty kyseliny askorbové je porovnávána s hlavními znaky chemického složení nápojů. Je zdůrazněn silný stabilizační účinek vyšší kyselosti (nad 0,8 % kyseliny citrónové) a příznivý vliv rostlinné nerozpustné vlákniny (ovocné i zeleninové), která navíc zlepšuje biologickou hodnotu nápoje. Výsledky testu zároveň ukazují, že obsah jednoduchých cukrů v nápojích, resp. jejich nahrazení sacharinem neovlivňuje stálost kyseliny askorbové. Nejvyššího stupně uchování vitamínu C je...