Kvasný Průmysl, 1982 (roč. 28), číslo 3
Vliv kvalitativních znaků sladu na jakost piva.Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 1982; 28(3): 49-53 | DOI: 10.18832/kp1982011
V současné době jsou podrobovány značné kritice běžně zavedené analýzy sladu. Požadují se další kritéria, která blíže informuji o vlivu sladu na technologický proces a kvalitu piva. Jde především o hlubší posouzení a specifikaci účinku komplexu amylolytických, proteolytických, cytolytických a oxidoredukčních enzymů aktivovaných při sladování a o vyhodnocení látek sladu v uvedeném smyslu, které vznikají při fyzikálně chemických reakcích probíhajících ve sladu především při hvozdění. Další výzkum a uplatňování v kontrole sladu a v návaznosti na pivo se týká výskytu reziduí cizorodých látek, předpokládá se, že v příštím období budou zásadnímu šetření...
Stanovení dimetylnitrosaminu v pivu a sladu metodou diferenčně pulsní polarografie.Recenzovaný článek
V. PEČENKA, Z. SÁGNER, V. MEJSTŘÍK
Kvasny Prum. 1982; 28(3): 53-59 | DOI: 10.18832/kp1982012
Podrobný popis a zhodnocení nově vyvinuté metody pro stanovení stop dimetylnitrosaminu v pivu a sladu. Metoda záleží v izolaci dimetylnitrosaminu z piva či sladu do malého objemu zředěné kyseliny sírové, kde je stanoven diferenčně pulzní polarografií a kvalitativně dokázán fotochemickým rozkladem. Použitelnost metody byla ověřena analyzováním osmi vzorků 12 % světlého piva, dvou vzorků 18 % tmavého piva, jednoho vzorku nealkoholického piva a čtyř vzorků sladu. Reprodukovatelnost je asi 8 %, mez citlivosti 0,1 až 0,6 μg/l pro rozbor piva a 0,6 μg/kg pro analýzu sladu. Metodu lze použít pro kontrolu kvality exportovaného piva a sladu. Je aplikovatelná...
Racionální využívání mycích prostředků při mytí lahví v pivovarech.Recenzovaný článek
A. KRATOCHVÍLE
Kvasny Prum. 1982; 28(3): 60-64 | DOI: 10.18832/kp1982013
Na spotřebu mycích prostředků má vliv řada faktorů. Vedle množství nečistot do myčky vstupujících je nutno udržovat myčku ve funkčně dobrém stavu a volit vhodný režim mytí. Vysoká koncentrace mycích louhů a nekontrolovaná častá výměna louhových lázní zpravidla podstatně nezlepšují mycí efekt, ale zvyšují ztráty mycích prostředků. Provoz myček vyšších výkonů by měl být laboratorně kontrolován nejen stanovením koncentrace C, ale i sledováním průběhu znečištění mycích louhů stanovením CHSK, ve vhodných periodách. Na základě provozních zkušeností by měl být stanoven provozní režim výměny louhových lázní s přihlédnutím k hodnotě P, která by se měla pohybovat...
Kultivace kvasinek na etanolu v limitu kyslíku metodou nutristatu.Recenzovaný článek
F. ŠTROS, J. RYBÁŘOVÁ
Kvasny Prum. 1982; 28(3): 64-68 | DOI: 10.18832/kp1982014
Kontinuální kultivací kvasinek na etanolu metodou nutristatu v limitu kyslíku bylo zjištěno, že změnou zřeďovací, resp. růstové rychlostí se mění i základní kultivační parametry. S klesající růstovou rychlostí klesal výtěžnostní koeficient a produktivita a stoupala měrná spotřeba kyslíku, zhoršení kultivačních parametrů při nižších růstových rychlostech je vysvětlováno vyšší spotřebou energie, resp. substrátu na pochody spojené se záchovou kvasničných buněk. Z výsledků získaných v kontinuální kultivaci metodou nutristatu v limitu kyslíku byly pro oba kvasničné kmeny vypočteny koeficienty záchovy m a teoretické maximální výtěžnostní koeficienty. Pro...