Kvasný Průmysl, 1982 (roč. 28), číslo 9


Využití vysokotlaké chromatografie k stanovení některých složek extraktu piva.Recenzovaný článek

H. ŠEDOVÁ, M. KAHLER, J. VOBORSKÝ

Kvasny Prum. 1982; 28(9): 193-197 | DOI: 10.18832/kp1982040  

V článku je popsán stručný princip vysokotlaké kapalinové chromatografie a některé metody stanovení karbonylových látek, nukleotidů a sacharidů v pivě. Výhodou vysokotlaké kapalinové chromatografie je možnost rozlišení látek i s nepatrnými rozdíly ve struktuře. Kromě uvedených postupů lze analyzovat kapalinovou chromatografií ještě třísloviny, hořké látky, organické kyseliny a další složky piva.

Důležité faktory ovlivňující fermentabilitu.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ, M. NENTWICHOVÁ

Kvasny Prum. 1982; 28(9): 198-203 | DOI: 10.18832/kp1982041  

Nová metoda používaná k hodnocení exportních sladů na našem pracovišti dává obraz o hloubce prokvašení v provoze. Byly sledovány vlivy, které tuto vlastnost sladu mohou ovlivnit. Práce vycházela ze souhrnu literárních poznatků. Vlastní pokusy zahrnují sledování faktorů pěstebních, odrůdových a technologických. Pokusy prokázaly, že tato schopnost může být kladně ovlivněna pěstováním vysoce prokvašujících odrůd sladovnických ječmenů pěstovaných po okopanině, správně a v plné zralosti sklízení. Pří dalším zpracování je nutný vzdušný způsob máčení a celý postup výroby zaměřit k získání dobře rozluštěného kvalitního sladu.

Vplyv oxidu siričitého na biologickú čistotu prevádzkovej kultúry kvasiniek.Recenzovaný článek

E. BREIERVÁ, A. KOCKOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ

Kvasny Prum. 1982; 28(9): 203-205 | DOI: 10.18832/kp1982042  

Vplyv účinku oxidu siričitého na niektoré druhy kvasiniek izolovaných z prevádzky výroby krmného droždia zo syntetického etanolu bol sledovaný za účelom ovplyvnenia biologickej čistoty priemyslovej kultúry. Zistilo sa, že pasážovaním produkčného kmeňa pre výrobu krmného droždia v prostredí obsahujúcom SO2 možno ovplyvnit biologickú čistotu priemyslovej kultúry a tým udržať fermentor v činnosti potrebný čas na využitie substrátu a na produkovanie patričného množstva biomasy.

Vplyv zmiešaných a združených kultúr kvasiniek na kvasenie muštu a akosť vín.Recenzovaný článek

E. MINÁRIK, O. ŠESTINOVÁ

Kvasny Prum. 1982; 28(9): 206-209 | DOI: 10.18832/kp1982043  

Zmiešanou alebo združenou kultúrou S. rosei - S. cerevisae alebo S. rosei - S. oviformis možno pri muštoch s vyššou cukornatosťou docieliť hlboké prekvasenie pri nižšej hladine prchavých kyselin v porovnaní s aplikáciou čistej kultúry S. cerevisiae alebo S. oviformis. Optimálny pomer S. rosei : S. cerevisiae alebo S. rosei : S. oviformis pri použití 5 % zákvasu má byť 9 : 1. Výsledky pokusov naznačili možnosť praktickej aplikácie pri kvasení muštov s vyššou cukornatosťou, napríklad vyrobených z botrytických hrozien.