Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 1


Úprava kvasničného mléka kyselinou octovou k potlačení bakteriální kontaminace pekařského droždí.Recenzovaný článek

J. FABIÁN, J. PÁSKOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(1): 4-7 | DOI: 10.18832/kp1983001  

Byl sledován vliv kyseliny octové na koliformní bakterie, kontaminující pekařské droždí. Přídavek asi 0,4 % kyseliny octové do kontaminovaného kvasničného mléka na optimální pH 3,9-4,1 neměl podstatný vliv na mohutnost kynutí a trvanlivost droždí ani po několikadenním působení. Ošetřením se však během krátké doby výrazně snížil počet kontaminujících bakterií a zcela vymizely ty, které na agaru s desoxycholanem sodným rostou v koloniích za současné tvorby sirovodíku (H2S bakterie) a mohou indikovat výskyt určitých podmíněně patogenních mikrobů typu Citrobacter sp., Proteus morgani apod. Jsou uvedeny výsledky s ošetřením...

Použití izotachoforézy pro rozlišení kyselin ve víně.Recenzovaný článek

K. PRŮŠA, O. SMEJKAL

Kvasny Prum. 1983; 29(1): 7-9 | DOI: 10.18832/kp1983002  

Sdělení obsahuje výsledky stanovení organických kyselin izotachofeoretickou analýzou v úpravě podle Polanského a Farkaše ve vzorcích jihomoravských vín z oblasti Bzenec, Velké Pavlovice, Mikulovo a Znojmo. Vína z okrajových oblastí mají nižší obsah  kyseliny vinné. Vína ze špatného ročníku 1980 měla rovněž nižší obsah kyseliny vinné, avšak vysoký obsah kyseliny jablečné, popř. kyseliny mléčné. Izotachoforetickou analýzu označují autoři  za velmi vhodnou k rychlé identifikaci a stanovení obsahu organických kyselin ve víně, která by po zavedení umožnila také účelné zásahy do technologických procesů.

Overovanie rôznych možností priameho mikrobiologického využitia biomasy.Recenzovaný článek

D. LONGAUEROVÁ, D. HAĽAMA

Kvasny Prum. 1983; 29(1): 10-12 | DOI: 10.18832/kp1983003  

Nahromadené zmesné kultúry anaeróbnych celulolytických baktérií boli kultivované na kukuričných oklaskách i na drevených štiepkách. U mezofilnej kultúry (37 °C) kultivácia prebehla vo fosfátovom tlmivom roztoku o pH 6,8; u termofilnej kultúry (60 °C) v minerálnej pôde pro pH 6,8. Produkcia nižších mastných kyselín bola optimalizovaná Rosenbrockovou optimalizačnou metódou. Vodný fáza po anaerobnom kvasení ukázala sa vhodným kultivačným médiom pre nahromadenie biomasy Candida tropicalis.