Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 10


Problematika pesticidů I. Rozdělení pesticidů a jejich aplikace v zemědělství.Recenzovaný článek

B. ŠPINAR, V. KELLNER, J. ČULÍK

Kvasny Prum. 1983; 29(10): 217-220 | DOI: 10.18832/kp1983039  

Tato práce je první ze tří publikací projednávajících o problematice pesticidů v zemědělství. Rozdělení pesticidů bylo provedeno podle jejich biologické účinnosti a byl podán přehled nejdůležitějších přípravků hlavních skupin pesticidů používaných v Československu.

Hlavní aspekty studia kvasinkové stěny.Recenzovaný článek

V. JIRKŮ, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(10): 220-224 | DOI: 10.18832/kp1983040  

Naše současné chápání povahy kvasinkové buněčné stěny je založeno na informacích získaných chemickými a biochemickými studiemi, včetně enzymového odbourávání stěny a studiemi cytologickými. V této souvislosti se tento přehledný článek týká vývoje našich znalostí o základních strukturách kompromisech a biochemii kvasinkové stěny. Pozornost je rovněž věnována biosyntéze hlavních polysacharidů a biosyntéze stěny. V dalších kapitolách se článek stručně zabývá hlavními aspekty biodegradace stěny, indukované exogenními lytickými, a to zvláště těmi, které jsou součástí trávící šťávy hlemýždě zahradního, Helix pomatia.

Mikrobiální kontaminace při výrobě krmných kvasnic z petrochemických surovin.Recenzovaný článek

J. RYBÁŘOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(10): 225-227 | DOI: 10.18832/kp1983041  

Při výrobě krmných kvasnic se vyskytuje nejčastěji kontaminace bakterií a kvasinková kontaminace plísněmi je většinou zanedbatelná. Podle literárních údajů, týkajících se výroby krmných kvasnic z petrochemických surovin, resp. z n-alkánů, může se vliv bakteriální kontaminace projevit některým z následujících způsobů. Kontaminující baktérie resp. jejich metabolity mají buď inhibiční nebo stimulační vliv na kvasinky nebo jsou bez vlivu. Z dosud získaných výsledků sledování bakteriální kontaminace při kontinuální výrobě krmných kvasnic ze syntetického ethanolu vyplývá, že baktérie nemají žádný nepříznivý vliv na technicko-ekonomické...

Nové druhy nealkoholických nápojů vyvinutí v PSV Nealko Olomouc.Recenzovaný článek

M. ZBOŘIL, M. HEBELKA, J. MALASKA, M. ČECHOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(10): 228-230 | DOI: 10.18832/kp1983042  

Článek se zabývá činností PSV nealkoholických nápojů při k. p. Nealkoholické nápoje Olomouc v oblasti inovace sortimentu. Postupně jsou popisovány nové druhy nealkoholických nápojů vyvinuté v období let 1979 - 1982. nejdříve je uveden přehled nejzdařilejších druhů, v nichž byly použity zahraniční suroviny a jsou prodávány se stávajícím sortimentem v ČSSR Poté je pozornost zaměřena na nové nápoje z domácích surovin s vyšší trvanlivostí a na nápoje nízkoenergetické. V závěru je poukázáno na některé problémy, které zatím brání rychlejšímu zvádění inovovaných výrobků na náš trh.

Změny biosyntetické aktivity Aspergillus niger vlivem opakované aplikace mutagenů.Recenzovaný článek

M. MUSÍLKOVÁ, E. UJCOVÁ, L. SEICHERT, V. KRUMPHANZL

Kvasny Prum. 1983; 29(10): 230-232 | DOI: 10.18832/kp1983043  

Několika násobným postupným působením mutagenů na kmen Aspergillus niger K 10 se podařilo získat mutanty, které tvořili během submersní kultivace až o 100 % více kyseliny citrónové než výchozí kmen.