Kvasný Průmysl, 1986 (roč. 32), číslo 4
Kovy ve sladu II. Obsah kovů ve sladu a jejich bilance při sladování.Recenzovaný článek
V. KELLNER, P. ČEJKA, F. FRANTÍK
Kvasny Prum. 1986; 32(4): 73-76 | DOI: 10.18832/kp1986014
V první části práce bylo provedeno proměření obsahu 15 kovů ve výrobcích exportních sladoven ČSR. Koncentrace se pohybovaly v běžně publikovaných rozmezích v některých případech (Al, Ca, Fe, K) byly nižší, v případě Na vyšší, než uvádějí zahraniční práce. Studium hmotnosti bilance kovů při sladování potvrdilo, že dochází ke značnému hromadění většiny kovů ve sladovém květu (s výjimkou Mg), přičemž nejvíce se tato skutečnost projevila u mědi (nárůst na 366,6 %). Celkově vzrostl u 4 kovů obsah v produktech oproti ječmenu (Ca, Cr, Fe, Zn) a u 2 (Sr a Cu) se celkový obsah výrazně změnil, u Mn, Mg, K, Na došlo naopak k poklesu...
Dva modely rozpadu pivní pěny.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1986; 32(4): 76-78 | DOI: 10.18832/kp1986015
V článku se popisují dva modely rozpadu pivní pěny. Podle klasického modelu se pěna A mění v pivo C ( ), podle rozšířeného modelu je pěna A mění v pivo B, volně obsažené v pěně a stékající pod pěnu jako pivo C ( ). Uvádějí se kinetická řešení obou modelů. Experimentální ověření potvrdilo platnost rozšířeného modelu, zatímco klasický model postihoval pouze část rozpadové křivky pěny. Diskutuje se význam rozšířeného modelu rozpadu pěny pro měření pěnivosti piva.
Chlazení a výroba piva IV. Chlazení prostorů.Recenzovaný článek
A. KRATOCHVÍLE
Kvasny Prum. 1986; 32(4): 78-80 | DOI: 10.18832/kp1986016
Příspěvek navazuje na část III, uveřejněnou v č. 3/1986. obsahuje úvodní kapitolu o chlazení provozních místností. Jsou uvedeny jednotlivé složky provozního tepla ovlivňující teplotní poměry chlazených provozních souborů pivovaru.
Příklad modernizace fermentačního zařízení.Recenzovaný článek
L. CHLÁDEK
Kvasny Prum. 1986; 32(4): 80-84 | DOI: 10.18832/kp1986017
Článek popisuje způsob rekonstrukce hlavních funkčních uzlů nevyhovujícího fermentačního zařízení. Nově byl řešen způsob přípravy sterilního vzduchu, jeho dispergace do vsádky, temperace vsádky, měření obsahu O2 bilanční metodou využitím vlastností oxidu zirkoničitého, mechanický separátor pěny.
Stanovenie stupňa hydrolýzy lignocelulózových materiálov termofilnými baktériami.Recenzovaný článek
D. LONGAUEROVÁ, D. HALAMA, V. LUŽÁKOVÁ
Kvasny Prum. 1986; 32(4): 84-86 | DOI: 10.18832/kp1986018
Nahromadené zmesné kultúry termofilných anaeróbnych baktérií boli kultivované pri60 °Cna kukuričných okláskoch vo fosfátovom tlmivom roztoku o pH 6,8. gélovou permeačnou chromatografiou sa zistilo, že po 6 dňoch kultivácie bola väčšina oligomerných sacharidov utilizovaná a čiastočne došlo aj k degradácii vysokomolekulového sacharidického podielu. Hemicelulózy ( stanovené ako redukujúce sacharidy po čiastočnej hydrolýze) boli z väčšej časti utilizované. Pevný zvyšok po termofilnej fermentácii má väčšiu akcesibilitu (v porovnaní pred fermentáciou) vôči zmesnej bachorovej mikroflóre.
Aplikácia nových typov flokulantov v biotechnólogii.Recenzovaný článek
V. SITKEY
Kvasny Prum. 1986; 32(4): 86-87 | DOI: 10.18832/kp1986019
Odstránenie buniek u tuhých častíc z fermentačného média je prvoradou podmienkou pri väčšine fermentačných procesov. Donedávna sa pre tieto účely využívali koagulačné vlastnosti anorganických solí. V poslednom období boli vyvinuté cenovo efektívne polyelektrolyty s vysokou flokulačnou schopnosťou, ktoré nahrádzajú tradične používané flokulačné prostriedky. Autor podáva stručný prehľad o rôznych typoch flokulantov a o spôsobe ich použitia vo fermentačnom priemysle.
Analýza možností využití automatizovaných systémů vědeckotechnických informací pro rozvoj biotechnologií.Recenzovaný článek
R. BUREŠ
Kvasny Prum. 1986; 32(4): 88-90 | DOI: 10.18832/kp1986020
Článek diskutuje možnosti využití referátových informačních zdrojů pro oblast biotechnologií. Pozornost je věnována především automatizovanému zpracování počítači. Rovněž je stručně diskutována možnost využití pro prognostické studie.