Kvasný Průmysl, 1987 (roč. 33), číslo 2
Poruchy hlavního kvašení a jejich příčiny.Recenzovaný článek
J. VENEROVÁ, P. ČEJKA
Kvasny Prum. 1987; 33(2): 33-36 | DOI: 10.18832/kp1987007
V přehledném článku jsou diskutovány faktory ovlivňující nepříznivý průběh hlavního kvašení. Kromě příčin, jejichž původ lze hledat v čistotě a fyziologickém stavu kvasnic, kontaminaci nebo nedodržení tepelného režimu kvašení, se nejčastěji nepříznivě projevují nedostatky ve složení mladiny. Mezi ně především patří nízká hladina aminodusíku, kyslíku nebo stopových prvků v mladině, event. zvýšená koncentrace pro kvasinky toxických dusitanů.
Manometrické přístroje pro měření oxidu uhličitého v pivě.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1987; 33(2): 36-39 | DOI: 10.18832/kp1987008
Článek uvádí obecné zásady konstrukce přístrojů pro manometrické měření obsahu CO2 v nápojích. Přístroje se obvykle skládají z reakční nádobky s nápojem, plynové komůrky, zařízení pro uvolnění CO2 a měřících přístrojů. Popisují se různé způsoby uvolňování CO2, měření rovnovážného tlaku a teploty, zpracování výsledků a uvádějí se příklady průmyslově vyráběných přístrojů.
Polarografické stanovenie obsahu železa a jeho uplatnenie pri kontrole čírenia vína.Recenzovaný článek
J. FARKAŠ, J. KOVÁČ
Kvasny Prum. 1987; 33(2): 39-42 | DOI: 10.18832/kp1987009
V práci sa uvádzajú polarografické metódy stanovenia obsahu železa v bielom a červenom víne, a to polarografické metóda stanovenia železa pomocou štandardného prídavku a modifikovaná metóda pomocou kalibračnej krivky. Stanovenie železa vo víne pri použití metódy kalibračnej krivky trvá aj s vyhodnotením cca 12 - 15 minút. Uvedená metóda je rýchla, dostatočne presná a poskytuje doklad, preto je vhodná aj pre sériové analýzy vo veľkovýrobe a ba kontrolu obsahu železa pred plnením vína do fliaš.
Vliv deficience růstových faktorů na intracelulární hladinu malých molekul.Recenzovaný článek
V. JIRKŮ, A. ČEJKOVÁ
Kvasny Prum. 1987; 33(2): 43-46 | DOI: 10.18832/kp1987010
Vliv deficiente na hladinu nízkomolekulárních komponentů byl studován u buněk Saccharomyces cerevisiae. Interakce deficiente s hladinou fruktosa-1,6-difosfátu, glyceraldehyd-3-fosfátu, dihydroxyacetonfosfátu, pyruvátu, acetyl-CoA, citrátu, NAD+ a NADH + H+ byla potvrzena stejně jako vliv zdroje uhlíku a růstové fáze.
Automatizovaný systém riadenia submerznej fermentácie kyseliny citrónovej.Recenzovaný článek
J. KOČAN, L. BOHÁČIK, S. KRČMÁŘ
Kvasny Prum. 1987; 33(2): 46-50 | DOI: 10.18832/kp1987011
Technologický postup výroby kyseliny citrónovej plesňou Aspergillus niger v súčasnej dobe prechádza štádiom radikálnej zmeny technológie- z povrchového na submerzný spôsob. V práci je analyzovaný submerzný spôsob. V tejto analýze sa významnou pomôckou stal matematický model, ktorý bol aplikovaný na sériu experimentálnych dát. Modelom bol proces simulovaný za účelom navrhnutia optimálnej stratégie prítoku dusíkatého zdroja do média. V závere je informatívny popis on-line riadenej fermentácie s riadiacim počítačovým systémom DASOR 601. Vo VÚ LIKO sa pripravuje aplikácie navrhnutej zostavy v referenčnej jednotke kyseliny citrónovej s objemom produkčného...