Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 2


Ječmen sklizně 1993.Recenzovaný článek

I. KRAUS, J. PROKEŠ, J. ŠUSTA

Kvasny Prum. 1994; 40(2): 38-41 | DOI: 10.18832/kp1994003  

Celkem bylo zpracováno 158 vzorků ječmene, který byl sklizen v technologické zralosti za příznivého počasí. Ječmeny jsou dokonale vyzrálé s nízkou klíčivostí, mají typicky slámovou vůni a barvu a jsou mikrobiologicky nepoškozené. Avšak chemické složení, obsah škrobu, bílkovin a vláhy, vykazuje ve srovnání s předešlým ročníkem již méně příznivé hodnoty.  Ječmeny poskytnou za vhodně zvolených technologických podmínek sladování velmi dobře rozluštěné slady s vyhovující extraktivností a optimálními hodnotami relativního extraktu při45 °C, stupněm prokvašení a viskozitou, Kolbachovým číslem, ale s nižší friabilitou, homogenitou a větším rozdílem extraktu...

Nejdůležitější cizorodé látky z pohledu pivovarsko-sladařského oboru.Recenzovaný článek

V. KELLNER

Kvasny Prum. 1994; 40(2): 42-45 | DOI: 10.18832/kp1994004  

V práci je zmíněn význam cizorodých látek. Jsou stručně definovány s důrazem na pivovarsko-sladařský obor. Postupně jsou probrány tyto skupiny cizorodých látek: N-nitrosaminy (NDMA), celkové N-nitrososloučeniny (ATNC), dusičnany, těžké kovy, mykotoxiny, halogenuhlovodíky, polycyklické aromatické uhlovodíky, rezidua pesticidů, polychlorované bifenyly, halogenoctové kyseliny, radioaktivní látky, puriny, biogenní aminy, oxid siřičitý a kyselina šťavelová. U jednotlivých skupin jsou uvedeny limity platné u nás, příp. v zemích Evropské unie.