Kvasný Průmysl, 1994 (roč. 40), číslo 4
Perspektivy českého sladařství a pivovarství.Recenzovaný článek
A. KRATOCHVÍLE
Kvasny Prum. 1994; 40(4): 102-106 | DOI: 10.18832/kp1994007
Autor shrnuje obecné podmínky, které budou v příštím období ovlivňovat český sladařský a pivovarský průmysl. Na jejich základě pak formuluje zásady, které by měly garantovat rozvoj pivovarsko-sladařského oboru v příštích letech ze tří hledisek: - obchodního a prodejního; - kvality a sortimentu; - techniky, technologie a výroby. Oblast finanční není záměrně formulována samostatně i přes její prioritu, neboť ji nelze chápat odtrženě od jakékoliv činnosti.
Autoregulační systém dávkování křemeliny při filtraci piva.Recenzovaný článek
J. VOBORSKÝ, T. ŠRUMA
Kvasny Prum. 1994; 40(4): 107-110 | DOI: 10.18832/kp1994008
V článku jsou uvedeny základní teoretické předpoklady pro automatizovaný systém dávkování křemeliny při filtraci piva. Na základě rozsáhlého souboru modelových filtrací byl navržen autoregulační systém umožňující podle zákalu nefiltrovaného piva kompenzovat nárazové koncentrace kvasinek a zároveň snížit spotřebu křemeliny. Je popsáno technické řešení realizované firmou Destila Brno k zvýšení technické úrovně svíčkových filtrů Destila SUF. Systém řízený počítačem PC AT je již několik měsíců v provozu . Systém lze aplikovat i u jiných filtrů.
ZVU a.s. Hradec Králové v roce 1994.Recenzovaný článek
F. PRAŽAN, E. HNÁT, J. VYŠVAŘIL, V. ANDRYS, Č KALOUSEK
Kvasny Prum. 1994; 40(4): 111-117 | DOI: 10.18832/kp1994009
Soubor pěti krátkých samostatných sdělení seznamuje se současnými výrobky ZVU as. Hradec Králové určenými pro pivovarský průmysl. Jedná se o vířivou káď nové koncepce s vysokou účinností oddělování horkých kalů typ WPN, novou linku na mokré vystírání přinášející úsporu strojních i stavebních investic, novou generaci CKT vyráběných nejmodernější technologií na specializovaných automatizovaných pracovištích, minipivovary a popis rekonstrukce varny v pivovaru Topvar Topolčany. Pro popisované výrobky jsou uvedeny nejnovější reference.