Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 10
Porovnání extrakčních metod pro izolaci těkavých látek z piva.Recenzovaný článek
P. DOSTÁLEK, P. KWACZEK, J. ŘEZÁČ, J. ČEPIČKA
Kvasny Prum. 1995; 41(10): 302-307 | DOI: 10.18832/kp1995018
Jsou popsány a srovnány extrakční metody pro izolaci těkavých látek z piva. Byly ověřovány extrakce do směsi n-pentan a dichlormethan v poměru 2 : 1 s různou dobou extrakce (24 h, 16 h, 8 h a 2 h ¨v kontinuálním extraktoru) a extrakce protřepáváním destilátu do dichlormethan. Jako vzorek bylo použito 12% pivo. Nejvyšší hladina koncentrace vyšších alkoholů byla naměřena při 24hodinové extrakci, zatímco nejvyšší hladina esterů a mastných kyselin při 16hodinové extrakci. Poměr vyšších alkoholů a esterů byl nejvyšší při 24hodinové extrakci - 3,02, nejnižší při 16hodinové extrakci - 2,38. destilace s vodní parou a následné vytřepávání...
Kovy v minerálních vodách..Recenzovaný článek
F. FRANTÍK, J. ČULÍK, M. JURKOVÁ
Kvasny Prum. 1995; 41(10): 308-312 | DOI: 10.18832/kp1995019
Článek shrnuje výsledky monitorizace obsahu 16 prvků v 16 minerálních vodách z ČR a SROV. Obsahy toxických prvků (Hg, Cd, Pb, Ni) byly ve všech případech pod mezí detekce, u téměř poloviny vzorků (západ a sever ČR) byly pozorovány hodnoty Be nad 0,005 mg/l. obsahy ostatních ledovaných prvků (Li, Na, K, Mg, Ca, Sr, Ba, Fe, Mn, Cu a Zn) se většinou pohybovaly ve velmi širokém rozmezí. Naměřené hodnoty byly porovnávány s hodnotami deklarovanými na etiketách, přičemž v některých případech byly pozorovány dost značné pozitivní i negativní diference. V článku je provedena stručná charakteristika vzorků dle lokalit a pomocí...
Zamyšlení nad střední dobou života českých sládků..Recenzovaný článek
Z. LIPOVSKÝ, B. TUREK
Kvasny Prum. 1995; 41(10): 313-316 | DOI: 10.18832/kp1995020
Na základě zkoumání údajů z let 1873 až 1950 o věku 1037 českých sládků v době úmrtí je hodnocen vliv požívání piva na zdravotní stav. I přes nedostatek srovnávacích dat lze ze skutečnosti, že z celkového počtu zkoumaného souboru 10 % sládků zemřelo po 80. roce věku, usuzovat, že konzumace piva nepřináší výraznější rizika poškození zdravotního stavu a předpoklad dřívějšího úmrtí.