Kvasný Průmysl, 1995 (roč. 41), číslo 11
Složení chmelových pryskyřic a silic českého chmele.Recenzovaný článek
F. KROUPA
Kvasny Prum. 1995; 41(11): 337-345 | DOI: 10.18832/kp1995021
Metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie, plynové chromatografie a vážkových stanovení byly zkoumány u všech povolených odrůd českého chmele kvantitativní a kvalitativní analytické znaky (poměr a-hořkých kyselin / b-frakce, relativní podíly kohumulonu a kolupulonu u jednotlivých hořkých kyselin, celkový obsah chmelové silice a její složen, které jsou pro danou odrůdu nebo skupinu odrůd charakteristické. Potvrdilo se, že odrůdy získané klonovou selekcí (tj. vegetativně množená potomstva jedné nebo souboru rostlin) nelze takto mezi sebou prakticky rozlišit a lze je charakterizovat průměrnými hodnotami, které jsou platné pro všechny odrůdy ze skupiny...
Význam odrůd a ozdravování chmele pro české chmelařství.Recenzovaný článek
J. LINHART, V. NESVADBA
Kvasny Prum. 1995; 41(11): 346-349 | DOI: 10.18832/kp1995022
Je popisován postup Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského při zkoušení nových odrůd chmele. Pro posílení konkurence schopnosti českého chmele může mít význam nová generace odrůd chmele získaných metodou křížení z Žateckého poloraného červeňáku. Jedná se o odrůdy Bor a Sládek zapsané do Listiny povolených odrůd. Velký význam má v našich podmínkách ozdravení odrůd Žateckého poloraného červeňáku od morfologicky neidentifikovatelných virů meristémovým množením. Tímto způsobem bylo dosaženo jak zvýšení výnosu, tak i obsahu a-hořkých kyselin.
Redukované iso-extrakty pro výrobu piv stabilních na světle.Recenzovaný článek
W. MITTER
Kvasny Prum. 1995; 41(11): 350-352 | DOI: 10.18832/kp1995023
Článek přehledovou formou seznamuje se základními vlastnostmi redukovaných iso-a-kyselin a s možnostmi jejich využití pro zlepšení pěnivosti piva a zvýšení jeho odolnosti proti vzniku světelné příchuti.