Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 3
Změny barvy při chemické a fotochemické oxidaci piva.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1997; 43(3): 67-70 | DOI: 10.18832/kp1997005
Změny barvy sladiny, mladiny, piva, vína a čaje závisely na obsahu rozpuštěného kyslíku i ozáření v oblasti viditelného světla. Absorbance při 380 nm klesala nebo vzrůstala po ozáření v závislosti na druhu ozařovaného nápoje. Nárůst absorbance pravděpodobně souvisí s oxidací polyfenolických látek, zatímco její pokles s oxidací melanoidinů nebo blíže neidentifikovaných látek chmele, popř. vína. Podobný průběh absorbancí jako u ozářených vzorků bylo možné vyvolat chemickou oxidací nápojů peroxodisíranem amonným.
Předčištění odpadních vod z pivovarů.Recenzovaný článek
M. BOLEK
Kvasny Prum. 1997; 43(3): 70-72 | DOI: 10.18832/kp1997006
V práci je na praktických příkladech popsána možnost předčištění odpadních vod z pivovarů. Ukázalo se, že metody mechanicko-chemické lze uplatnit tam, kde záchyt nerozpustných látek přímo v pivovaru není dokonalý. V opačném případě se stává součástí předčištění též vyrovnávací nádrž, která může kromě homogenizačního a egalizačního účinku docílit též redukci organického znečištění.