Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 3

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 3

    Změny barvy při chemické a fotochemické oxidaci piva.Recenzovaný článek

    J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ

    Kvasny Prum. 1997; 43(3): 67-70 | DOI: 10.18832/kp1997005  

    Změny barvy sladiny, mladiny, piva, vína a čaje závisely na obsahu rozpuštěného kyslíku i ozáření v oblasti viditelného světla. Absorbance při 380 nm klesala nebo vzrůstala po ozáření v závislosti na druhu ozařovaného nápoje. Nárůst absorbance pravděpodobně souvisí s oxidací polyfenolických látek, zatímco její pokles s oxidací melanoidinů nebo blíže neidentifikovaných látek chmele, popř. vína. Podobný průběh absorbancí jako u ozářených vzorků bylo možné vyvolat chemickou oxidací nápojů peroxodisíranem amonným.

    Předčištění odpadních vod z pivovarů.Recenzovaný článek

    M. BOLEK

    Kvasny Prum. 1997; 43(3): 70-72 | DOI: 10.18832/kp1997006  

    V práci je na praktických příkladech popsána možnost předčištění odpadních vod z pivovarů. Ukázalo se, že metody mechanicko-chemické lze uplatnit tam, kde záchyt nerozpustných látek přímo v pivovaru není dokonalý. V opačném případě se stává součástí předčištění též vyrovnávací nádrž, která může kromě homogenizačního a egalizačního účinku docílit též redukci organického znečištění.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.