Kvasný Průmysl, 1997 (roč. 43), číslo 5
Oxidační destrukční analýza piva a meziproduktů.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1997; 43(5): 132-136 | DOI: 10.18832/kp1997009
Oxidační destrukční analýza (ODA) piva a meziproduktů se zakládá na zkoumání typických vlastností piva po oxidaci různými oxidačními činidly. Sledovaly se změny barvy, tvorba zákalu a vznik cizí vůně po působení manganistanu, dichromanu draselného, peroxodisíranu amonného a peroxidu vodíku při 0, 30, a 50 °C. Jednotlivá činidla ovlivňovala v různé míře vlastnosti piva. Činidla se rovněž lišila schopností oxidovat ethanol na acetaldehyd. Přeháněním směsi piva nebo sladiny a oxidačního činidla vodní párou se získaly destiláty s různým charakterem cizích vůní. Z destilátů se připravily a charakterizovaly 2,4-dinitrofenylhydrazony. ODA může přispět k poznání...
Izolácia a identifikácia technologicky významných vinných kvasiniek Saccharomyces cerevisiae radu FV SAT.Recenzovaný článek
F. MALÍK, J. SATKO, V. VOLLEK
Kvasny Prum. 1997; 43(5): 136-138 | DOI: 10.18832/kp1997010
Z mladých dokvášajúcich vín ročníka 1994, pochádzajúcich z Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, sa na principe autoselekčného efektu izolovalo a identifikovalo 5 osmotolerantných a alkoholrezistentných kmeňov vinnych kvasiniek. Na základe diagnostických znakov sa tieto kmene kvasiniek druhovo diferencovali. Štyri kmene patrili k druhu Saccharomyces cerevisiae fyziologická rasa bayanus, jeden kmeň preukázal typické črty druhu Saccharomyces cerevisiae fyziologická rasa cerevisiae.