Kvasný Průmysl, 1998 (roč. 44), číslo 3


Rychlé metody stanovení kontaminace piva.Recenzovaný článek

I. HOLLEROVÁ

Kvasny Prum. 1998; 44(3): 67-69 | DOI: 10.18832/kp1998005  

Pivo není příliš příznivým prostředím pro přežívání či dokonce pomnožování mikroorganismů. Nicméně některé druhy bakterií či divokých kvasinek ho mohou během výroby senzoricky poškodit, popř. i zcela zničit finální výrobek. Biologická analýza je však oproti chemické analytické kontrole velmi zdlouhavá. Publikace, vzniklá na základě přednášky na 17. Pivovarsko-sladařských dnech v Nošovicích, podává stručný výčet tzv. rychlých metod stanovení kontaminace popisovaných v literatuře, principy, na nichž jsou založeny a možnosti jejich využití v praxi.

Kladné účinky piva na zdraví populace.Recenzovaný článek

V. KELLNER, P. ČEJKA, L. ZIMOVÁ

Kvasny Prum. 1998; 44(3): 69-71 | DOI: 10.18832/kp1998006  

Pivo patří k nejzdravějším potravinám, které může člověk konzumovat. Při přiměřené spotřebě kladné účinky pití piva značně převyšují možné negativní vlivy. V práci jsou diskutovány jednotlivé účinky piva na zdraví. Pivo obsahuje všechny složky, které lidské tělo potřebuje. Díky nízké koncentraci alkoholu dochází při rozumném požívání piva ke snižování stresů, podpoře krevního oběhu, snižuje se riziko srdečně cévních onemocnění. Pivo je zdrojem energie, i když neobsahuje tuky. Je zdrojem vitaminů. Obsahuje relativně málo sodíku. Obsahuje hořké chmelové látky. Má antibakteriální vlastnosti. Působí proti vzniku osteoporózy. Má díky anthokyanogenům a polyfenolům...