Kvasný Průmysl, 1998 (roč. 44), číslo 5
Teoretické a praktické aspekty mytí lahví I. Základní podmínky a procesy.Recenzovaný článek
J. FAMĚRA, E. SCHMID
Kvasny Prum. 1998; 44(5): 124-125 | DOI: 10.18832/kp1998009
První díl popisuje technické principy mytí lahví. Jsou posouzeny některé technické výhody a nevýhody základních typů myček lahví. Pro běžné aplikace je výhodnější stroj se vstupem a výstupem lahví na jedné straně. Posouzením fyzikálně-chemických a biologických procesů při mytí lahví jsou definovány základní požadavky na použití chemických komponentů. Schematicky je znázorněn průchod lahví a vody jednotlivými částmi stroje. Schéma je doplněno údaji o průběhu teplot při mycím procesu.
Homogenita a modifikace sladu II. Klíčeni zrna, chuť piva.Recenzovaný článek
V. PSOTA, J. ŠUSTA, K. KOSAŘ
Kvasny Prum. 1998; 44(5): 126-129 | DOI: 10.18832/kp1998010
Homogenita a modifikace byla ovlivňována rychlostí a jednotností klíčeni. V délce posklizňového dozrávání byly pomocí energie a indexu klíčeni zachyceny výrazné meziodrůdové rozdíly. Homogenita směsi sladu klesala se stoupajícími rozdíly v úrovni rozluštění a homogenity míchaných partií sladu. Hloubka modifikace ovlivnila chuťové vlastnosti mladiny. U piva vyrobeného z přeluštěného sladu byl zjištěn zvýšený obsah polyfenolů. Mladina z přeluštěného sladu vykazovala drsnější chuť.