Kvasný Průmysl, 2001 (roč. 47), číslo 6


Registrace odrůd jarního ječmene v České republice v roce 2001.Recenzovaný článek

V. PSOTA, D. JUREČKA

Kvasny Prum. 2001; 47(6): 154-158 | DOI: 10.18832/kp2001012  

Na základě výsledků zkoušek pro registraci probíhajících v letech 1998-2000 byly v České republice v roce 2000 registrovány nové odrůdy jarního ječmene s výběrovou sladovnickou kvalitou s označením ANNABELL a  SABEL. Odrůda ANNABELL má vynikající úroveň extraktu v sušině sladu, má optimální  aktivitu proteolytických a cytolytických enyzmů, ale niží aktivitu amylolytických enzymů, složení sladiny je však na optimální úrovni. Její užitná hodnota je dána kombinací vysokého výnosu zrna a výběrové sladovnické jakosti. Odrůda SABEL má též vynikající úroveň extraktu v sušině sladu, optimální enzymatickou aktivitu a optimální složení sladiny....

Proteomika - nový a rychlý nástroj pro identifikaci odrůd ječmene.Recenzovaný článek

J. CHMELÍK, P. ŘEHULKA, C. MAYRHOFER, G. ALLMAIER

Kvasny Prum. 2001; 47(6): 159-163 | DOI: 10.18832/kp2001013  

Na základě identifikace několika bílkovin z různých částí ječmene jsme dokázali, že proteomická metoda založená na kombinaci gelové elektroforézy, MALDI-TOF MS a bioinformatiky je účinným nástrojem pro analýzu proteomu ječmene a že může být použita pro identifikaci odrůd sladovnického ječmene. Strategie identifikace bílkovin založená na hmotnostní spektrometrii má výhody (např. malá spotřeba vzorku, rychlost identifikace bílkovin) oproti stávajícím metodám. Identifikovanými bílkovinami byly ribulosa bisfosfát karboxylasa v extraktu z listů a beta- amylasa a aldosa reduktasa v extraktu ze zrna.

Nové směry sladařské analytiky.Recenzovaný článek

P. HAVLOVÁ, R. MIKULÍKOVÁ, R. PRÝMA

Kvasny Prum. 2001; 47(6): 164-168 | DOI: 10.18832/kp2001014  

V práci jsou popsány některé oblasti metodických postupů používaných a vyvíjených v poslední době ve Sladařském ústavu Brno. Z pohledu obecného posuzování trendů, nových postupů a zajímavostí ve sladařské analytice se jedná o výběr neúplný, avšak ne zcela nahodilý. Na konkrétních příkladech je dokumentován živý vývoj sladařské analytiky v období posledních několika let