Kvasný Průmysl, 2001 (roč. 47), číslo 9
Imobilizované vínne kvasinky.Recenzovaný článek
F. MALÍK
Kvasny Prum. 2001; 47(9): 242-246 | DOI: 10.18832/kp2001018
Práca poukazuje na možnosti použitia imobilizovaných systémov vo vinárstve. Charakterizujú sa v nej spôsoby imobilizácie buniek a osvetľujú sa zákonitosti difúznych javov v imobilizovanom systéme. Imobilizované vínne kvasinky sa posudzujú komplexne u pohľadu biochemických, fyzikálnochemických, technologických, ale aj ekonomických kritérií. Enologická moderna uvažuje dnes i s možnosťami uplatnenia bioreaktorov a nehybnou vrstvou imobilizovaných kvasiniek.
Průběh změn hlavních organických kyselin v průběhu vinifikace.Recenzovaný článek
K. ŠTEFECOVÁ, J. ČEPIČKA
Kvasny Prum. 2001; 47(9): 246-249 | DOI: 10.18832/kp2001019
V klimatických podmínkách českých a moravských vinařských oblastí bává obsah nižších organických kyselin ve víně vyšší než v jižněji položených oblastech. Obsah kyseliny vinné je nejvyšší v hroznech, v průběhu bonifikace plynule klesá. Kyselina jablečná se během fermentace oxiduje a poté je odbourávána jablečno-mléčnou fermentací, takže výsledný obsah je jen velmi nízký. Kyselina mléčná se v hroznech nenachází, syntetizuje se až v průběhu kvašení převážně činností bakterií. Kyselina jantarová vzniká průběžně a její obsah je v anaerobních podmínkách stabilní. Množství kyseliny octové nad 600 mg.l-1 není žádoucí, v nižších...