Kvasný Průmysl, 2002 (roč. 48), číslo 4
Význam pojmu "pasterační jednotka" v moderním pivovarství.Recenzovaný článek
J. JANOUŠEK, G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 2002; 48(4): 82-87 | DOI: 10.18832/kp2002007
Článek shrnuje současné poznatky v oblasti pasterace piva se zvláštním důrazem na rizika nepřesností spojených s používáním veličiny "pasterační jednotka" (PU). Kromě teoretické části zaměřené na postupy výpočtu pasteračního účinku jsou diskutovány konkrétní parametry, ovlivňující skutečně dosažené pasterační účinky. V první řadě jde o mikrobiologické faktory, ovlivněné vlastnostmi konkrétních kontaminujících mikroorganismů (decimální redukční teplota a čas, doba pasterace), dále o fyzikálně-chemické vlastnosti pasterovaného média (obsah ethanolu, oxid uhličitý, pH), a konečně i technické a technologické závady, které mohou být příčinou...
Chmelovar s vakuovým odparem.Recenzovaný článek
I. SENGE
Kvasny Prum. 2002; 48(4): 87-89 | DOI: 10.18832/kp2002008
Pro snížení energetické náročnosti při chmelovaru a zlepšení kvality piva, např. zvýšení stability pěny, snížení dimethylsulfidu apod. vyvinula německá firma ZIEMANN nový systém chmelovaru, tj. vaření mladiny kombinované s vakuovým odparem. Strojní zařízení se skládá z by-passu tvořeného výparníkem, brýdovým vakuovým výparníkem a vývěvou s potřebným potrubním rozvodem. Dosažené výsledky při odparu mladiny 4 - 5 % a vakuu 0,06 MPa (abs.) prokázaly úsporu až 50 % primární energie a další nadějné výsledky v chemickém složení vyrobené mladiny (obsah koagulovatelného dusíku, čísla kyseliny thiobarbiturové a dalších parametrů)....