Kvasný Průmysl, 2003 (roč. 49), číslo 7-8


Degradácia alfa-acetolaktátu imobilizovanou alfa-acetolaktátdekarboxylázou.Recenzovaný článek

Daniela ŠMOGROVIČOVÁ, Zoltán DÖMÉNY

Kvasny Prum. 2003; 49(7-8): 182-185 | DOI: 10.18832/kp2003012  

Overovali sme účinnosť degradácie α-acetolaktátu ako prekurzora diacetylu enzýmom α-acetolaktátdekarboxyláza, ktorý bol rôznymi spôsobmi imobilizovaný do alginátu vápenatého, kvôli možnosti opakovaného použitia v následných fermentáciách. Pri prvej fermentácii spôsob imobilizácie enzýmového prípravku nemal vplyv na jeho stabilitu, koncentrácia diacetylu v mladom pive bola nulová. Pri opakovanom použití toho istého imobilizátu sa koncentrácia diacetylu pohybovala v rozmedzí od 0 do 0,11 mg/l v druhom cykle a v rozmedzí od 0,04 do 0,16 mg/l v treťom cykle, v závislosti od spôsobu imobilizácie enzýmového prípravku. Enzým bol najstabilnejší,...

Negativní vliv vzduchu jako hnacího plynu na kvalitu čepovaného piva.Recenzovaný článek

Josef KRÝSL, Jiří FAMĚRA

Kvasny Prum. 2003; 49(7-8): 185-187 | DOI: 10.18832/kp2003013  

Autoři vyhodnocují vliv použití vzduchu při čepování piva na jeho kvalitu. Databáze cca 18 000 výčepních míst obsahuje údaje o parametrech čepování. Z jejich vyhodnocení vyplývá postupné snižování použití vzduchu pro čepování. Vzduch ve srovnání s dalšími hnacími plyny podporuje nárůst kontaminace na cca dvojnásobnou úroveň. V další části bylo provedeno měření kvality používaného vzduchu. Největším rizikem je kontaminace piva ropnými látkami. Ekonomické srovnání použití hnacích plynů vede k závěru, že použití CO2 nebo směsi CO2 a N2 zvyšuje náklady o cca 0,15 až 0,17 Kč/0,5 l piva.

Turbidimetrická titrační analýza klasické křemelinové filtrace.Recenzovaný článek

Petr SLADKÝ, Miroslav DIENSTBIER

Kvasny Prum. 2003; 49(7-8): 188-191 | DOI: 10.18832/kp2003014  

V průběhu klasické naplavovací křemelinové filtrace byly měřeny ve dvou úhlech rozptylu světla zákaly filtrovaného piva, a to jak průtokově, tak i na výstupu z filtru. Přesto, že hodnoty zákalů naměřené na začátku a na konci filtrace se příliš nelišily resp. mírně klesaly, metodou tepelného šokování bylo pozorováno výrazné zhoršení koloidní stability piva na konci filtrace oproti pivu vytékajícímu z filtru na začátku procesu. Rychlou a nenákladnou metodou turbidimetrické analýzy na principu Chaponových testů na tanoidy a alkoholový chladový zákal bylo shledáno, že ve filtrátu přibývá v průběhu filtrace tanoidů. S rostoucí dobou filtrace byl pozorován...

Základní principy šlechtění sladovnického ječmene (část 2).Recenzovaný článek

Ivan LANGER

Kvasny Prum. 2003; 49(7-8): 191-199 | DOI: 10.18832/kp2003015  

Článek shrnuje současné poznatky o šlechtění sladovnického ječmene. První část je po stručném popisu ječmene Hordeum vulgare ssp. vulgare, jeho genové charakteristiky a chromosomové mapy zaměřena na proces šlechtění. Jsou popsány historické i současně užívané konvenční postupy šlechtění (rodokmenová metoda, metoda hromadně-populační, metoda populačně-rodokmenová a metoda raného zkoušení výnosu) s jejich výhodami i negativními stránkami. Druhá část článku se nejprve zabývá strategií výběru na jednotlivé znaky (výnos, agronomické vlastnosti, odolnost proti chorobám, sladovnická jakost), Každý znak je stručně charakterizován a uvedena vhodná metoda výběru....