Kvasný Průmysl, 2003 (roč. 49), číslo 9
Rychlá a účinná izolace iso-α-hořkých kyselin z piva metodou SPE.Recenzovaný článek
Marie JURKOVÁ, Vladimír KELLNER, Jiří ČULÍK, Tomáš HORÁK, Pavel ČEJKA
Kvasny Prum. 2003; 49(9): 258-259 | DOI: 10.18832/kp2003016
Zatímco se pivovarská analytická veřejnost shodla na chromatografické metodě stanovení iso-α-hořkých kyselin v pivu (v mezilaboratorních testech je doporučována metoda EBC 7.8), pro vlastní izolaci iso-α- hořkých kyselin neexistuje žádné závazné ustanovení a každá laboratoř provádí extrakci těchto analytů svou metodou. Vedle klasické extrakce kapalina-kapalina se uplatňují též jiné způsoby izolace, zejména SPE. Nový polymerní sorbent STRATA X, nana bázi modifikovaného silikagelu, vyniká vysokou kapacitou a univerzálností použití. Je vhodný pro sloučeniny kyselé, basické i neutrální. Příprava extraktů k analýze je velmi rychlá a jednoduchá....
Vliv praní a skladování pivovarských kvasnic na jejich kvalitu.Recenzovaný článek
Jan NOVÁK, Gabriela BASAŘOVÁ, Jaromír FIALA
Kvasny Prum. 2003; 49(9): 260-263 | DOI: 10.18832/kp2003017
Vpráci byl sledován vliv intenzity praní sbíraných kvasnic po druhém nasazení a doby uchovávání pod vodou na jejich vlastnosti. Byly použity tři kmeny kvasnic spodního kvašení s rozdílnými genetickými vlastnostmi.Počet mrtvých buněk ve sbíraných kvasnicích byl stanoven jednak barvením methylenovou modří s mikroskopickým vyhodnocením, jednak barvením fluorescenčním barvivem propidium jodid s analýzou na průtokovém cytometru. Stanovení na průtokovém cytometru dávalo nižší hodnoty, ale trendy rozdílů spolu korelovaly. Při pětinásobném promytí kvasnic vodou 4 °C teplou se u všech kmenů do různé míry postupně zvyšovaly hodnoty vitality stanovené acidifikačním...