Kvasný Průmysl, 2004 (roč. 50), číslo 3


Měření vzdušného kyslíku a nadměrného pěnění piva v obalech.Recenzovaný článek

Jan ŠAVEL

Kvasny Prum. 2004; 50(3): 66-69 | DOI: 10.18832/kp2004004  

Byla navržena jednoduchá metoda, umožňující měřit množství vzduchu v hrdle obalu s použitím elektrochemického oximetru s krytou elektrodou, připojenou na propichovací přístroj pro manometrické stanovení obsahu oxidu uhličitého v pivu. Plyn z hrdla obalu se po jeho propíchnutí nechá při průchodu oximetrem expandovat do atmosféry a z naměřených hodnot přetlaku v hrdle a údaje oximetru se vypočte množství vzduchu v hrdlovém prostoru. Metoda je rychlá a přesná.Při současném měření obsahu kyslíku v hrdle obalu i pivu se vhodně použijí dva senzory, napojené na jeden oximetr. Pro určení náchylnosti piva k nadměrnému pěnění (gushing) se korunka lahve s pivem...

Príprava mladiny a jej vplyv na fermentáciu a vlastnosti hotového piva.Recenzovaný článek

Mariana CVENGROSCHOVÁ, Daniela ŠMOGROVIČOVÁ

Kvasny Prum. 2004; 50(3): 70-75 | DOI: 10.18832/kp2004005  

Príprava mladiny je veľmi dôležitým krokom z pohľadu priebehu fermentácie, ale aj kvality hotového piva. Vlastnosti mladiny ovplyvňujú vstupné suroviny a technologický proces jej výroby. Kvasinky a proces fermentácie zohrávajú veľmi dôležitú úlohu v procese výroby piva, a preto je potrebné mladinu pripraviť tak, aby obsahovala všetky dôležité živiny: zdroj uhlíka (skvasiteľné sacharidy), kyslík a lipidy (lipidy pre membránovú biosyntézu, ktorú môžu uskutočňovať kvasinky za prítomnosti kyslíka), zdroj dusíka (aminokyseliny a peptidy sú potrebné pre rast kvasiniek a syntézu enzýmov), rastové faktory - vitamíny, anorganické ióny (dôležité pre metabolizmus...