Kvasný Průmysl, 2009 (roč. 55), číslo 3


Využití některých moderních extrakčních postupů pro kvantitativní stanovení vicinálních diketonů v pivu.Recenzovaný článek

Tomáš HORÁK, Jiří ČULÍK, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA, Vladimír KELLNER

Kvasny Prum. 2009; 55(3): 66-72 | DOI: 10.18832/kp2009007  

Sledování obsahu vicinálních diketonů - 2,3-butandionu (diacetylu) a 2,3-pentandionu - v pivu je důležité, neboť při překročení prahové koncentrace vnímání dochází k nepříjemnému ovlivnění senzorických vlastností piva označovanému jako máselné aroma. Práce se zabývá vývojem a optimalizací metody sorpční extrakce na míchací tyčince (SBSE), moderního postupu používaného při přípravě vzorků, pro stanovení vicinálních diketonů v pivu. Pracovní charakteristiky této metody byly porovnány s parametry mikroextrakce na pevné fázi (SPME). Vlastní selektivní stanovení diacetylu a pentandionu bylo provedeno na plynovém chromatografu vybaveném detektorem elektronového...

Systém skladování ječmene a jeho vliv na kvalitu sladu a piva.Recenzovaný článek

Alexandr MIKYŠKA, Josef PROKEŠ

Kvasny Prum. 2009; 55(3): 73-81 | DOI: 10.18832/kp2009008  

Vliv skladování ječmene na kvalitu sladu byl zkoumán v laboratorním měřítku. Ječmeny odrůd Jersey a Tolar byly po ukončení dormance skladovány v množství po 50 kg při teplotě 10 °C v aerobních a anaerobních podmínkách. V intervalech dva týdny, dva a šest měsíců po zahájení skladovacího pokusu byly provedeny mikrosladovací zkoušky. Připravené slady byly zpracovány ve varních pokusech. Komplexní vyhodnocení všech stanovených analytických parametrů kvality sladu metodou shlukové analýzy potvrdilo významnou závislost kvality sladu na vlastnostech odrůdy ječmene a ukázalo i významnou závislost kvality sladu na době skladování ječmene ve vazbě na způsob...