Kvasný Průmysl, 2014 (roč. 60), číslo 11-12
Změny obsahu fosforu v zrnu ječmene a sladu.Recenzovaný článek
Zdeněk SVOBODA, Renata MIKULÍKOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ
Kvasny Prum. 2014; 60(11-12): 282-284 | DOI: 10.18832/kp2014027
V průběhu výroby sladu se v zrnu ječmene aktivuje tvorba enzymů, které štěpí zásobní látky a ty jsou poté využity při klíčení. Během rmutování uvolňují sladové fosfatasy z fytátů do sladiny anorganické fosforečnany, podílející se na udržování optimálního pH pro většinu sladových enzymů. Fosforečnany v mladině jsou během kvašení využívány pivovarskými kvasinkami v jejich metabolismu. U dvou odrůd ječmene z pěti lokalit byl sledován obsah fosforu v zrnu ječmene a z něho vyrobeného sladu. V průběhu sladování v zrnu došlo k úbytku do 3 % z celkového obsahu fosforu. Úbytek byl způsoben zejména přechodem produktů štěpení zásobního fytinu do zárodků kořínků...
Mikrobiologie pivovarské výroby - Striktně anaerobní bakterie Megasphaera, Pectinatus, Selenomonas a Zymophilus a metody jejich detekce.Recenzovaný článek
Dagmar MATOULKOVÁ, Petra KUBIZNIAKOVÁ
Kvasny Prum. 2014; 60(11-12): 285-294 | DOI: 10.18832/kp2014028
Striktně anaerobní bakterie schopné kazit pivo nebo kontaminovat pivovarské kvasnice patří do rodů Megasphaera, Pectinatus, Selenomonas a Zymophilus. V článku je uveden přehled základních morfologických a fysiologických vlastností této skupiny bakterií, popsána jsou místa jejich výskytu v pivovarském provozu a jejich schopnost kazit pivo. Článek dále popisuje různé metody detekce a identifikace těchto mikrobů - kultivační, metody založené na PCR, MALDI-TOF MS a další.
Minipivovary jako atraktivní cíl cestovního ruchu v České republice.Recenzovaný článek
Josef VACL
Kvasny Prum. 2014; 60(11-12): 297-306 | DOI: 10.18832/kp2014029
V České republice je pivo historicky nejoblíbenějším nápojem, na jejím současném území se vaří již přes tisíc let. V minulosti bylo pivo významnou exportní komoditou a i v současnosti si i nadále udržuje tuto pozici a dále šíří dobrou pověst ve všech zemích světa. Zahraniční turisté považují naše pivo po historických památkách jako druhou největší atrakci v České republice. Rozvoj mini- a mikropivovarů se stal fenoménem posledních pěti let. Je možno se domnívat, že tyto malé pivovary představují sice atraktivní, ale doposud málo využívaný potenciál pro turistický průmysl, který může jak v malých destinacích, tak i ve velkých městech zvýšit zajímavou...
Pivovar Holba - 140 let.Recenzovaný článek
Milan STAREC
Kvasny Prum. 2014; 60(11-12): 307-314 | DOI: 10.18832/kp2014030
Studie se věnuje historii jednoho z nejvýznamnějších moravských pivovarů. Hlavní pozornost je věnována majetkovým poměrům a technologickým aspektům výroby piva v hanušovickém pivovaru. Samostatná kapitola je věnována detailnímu technologickému popisu moderního pivovaru v polovině 20. století stejně jako fenoménu stáčíren hanušovického piva.
Z jiných časopisů.Nerecenzovaný článek
Alexandr MIKYŠKA
Kvasny Prum. 2014; 60(11-12): 317-325
Abstrakta odborných článků z vědeckých a odborných časopisů