Kvasný Průmysl, 2015 (roč. 61), číslo 9
Klasifikace odrůd ječmene pro "České pivo" s využitím diskriminační analýzyRecenzovaný článek
Tibor SEDLÁČEK, Vratislav PSOTA
Kvasny Prum. 2015; 61(9): 262-267 | DOI: 10.18832/kp2015024
Získání chráněného zeměpisného označení "České pivo" vedlo k nutnosti cíleného šlechtění odrůd ječmene s vlastnostmi odpovídajícími parametrům tohoto typu piva. V této studii jsme sledovali vliv odrůd a vliv lokality pěstování na hlavní ukazatele sladovnické jakosti s cílem identifikovat nejvhodnější selekční kritérium. Jako vhodné parametry se ukázaly relativní extrakt při 45 °C, obsah β-glukanů ve sladině a Kolbachovo číslo. Protože tyto parametry také výrazně ovlivňuje prostředí a reziduální vlivy, vyvinuli jsme klasifikační funkci s využitím diskriminační analýzy. Funkce úspěšně klasifikovala 94 % vzorků bez ohledu na lokalitu pěstování, mohla...
Stanovení rebaudiosidu A v ochucených pivech, nápojích na bázi piva a limonádáchRecenzovaný článek
Marie JURKOVÁ, Jana OLŠOVSKÁ
Kvasny Prum. 2015; 61(9): 262-267 | DOI: 10.18832/kp2015025
Stevie sladká se stává oblíbeným sladidlem v potravinářském průmyslu. Sladkou chuť způsobují diterpenické sloučeniny tzv. steviol glykosidy, které jsou nekalorické a mají sladivost asi 300 vyšší než sacharosa. Pouze derivát rebaudiosid A má přijatelné senzorické vlastnosti, ostatní analogy jsou nahořklé až nepříjemně hořké. Jelikož se toto sladidlo používá také k doslazování nápojů včetně oblíbených ochucených piv, byla vyvinuta rychlá rutinní analytická metoda stanovení rebaudiosidu A v těchto nápojích a limonádách pomocí kapalinové chromatografie s UV detekcí. Pro separaci steviol glykosidů bylo využito HILIC principu, který je vhodný pro velmi polární...
Z jiných časopisůNerecenzovaný článek
Alexandr MIKYŠKA
Kvasny Prum. 2015; 61(9): 268-272
Abstrakta odborných článků z vědeckých a odborných časopisů