Kvasný Průmysl, 2016 (roč. 62), číslo 5


Odrůdy ječmene registrované v České republice po sklizni 2015Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Olga DVOŘÁČKOVÁ, Lenka SACHAMBULA, Milan NEČAS, Markéta MUSILOVÁ

Kvasny Prum. 2016; 62(5): 146-151 | DOI: 10.18832/kp2016019  

V České republice byly po sklizni 2015 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene: Libuše, Manta, Pionier a Tango, přičemž odrůda Manta byla doporučena pro výrobu piva s CHZO "České pivo". Nejvyšší obsah extraktu ve sladu 83,3 % vykazovaly odrůdy Libuše a Tango. Odrůdy Libuše, Pionier a Tango vykazovaly nadprůměrný až optimální úroveň proteolytického, amylolytického a cytolytického rozluštění. Odrůda Manta splnila požadavky uvedené v žádosti o CHZO "České pivo". Dále bude registrována nesladovnická odrůda jarního ječmene STRG 774/11 (Aligator).

Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice po sklizni 2015Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA, Marián SVORAD, Markéta MUSILOVÁ

Kvasny Prum. 2016; 62(5): 152-156 | DOI: 10.18832/kp2016020  

Ve Slovenské republice byly po tříletých zkouškách (2013-2015) registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Michelle, SK Levitus, SU Gesine a Tango. Nejvyšší obsah extraktu ve sladu vykazovaly odrůdy SK Levitus (83,5 %), Michelle (83,3 %) a Tango (83,3 %). Všechny sledované odrůdy vykazovaly velmi dobrou až optimální úroveň proteolytického a amylolytického rozluštění. Nejvyšší hodnoty dosažitelného stupně prokvašení byly zaznamenány u odrůdy Tango (83,2 %). Úroveň degradace buněčných stěn daná friabilitou byla na optimální úrovni u všech sledovaných odrůd (84-93 %). Obsah β-glukanů ve sladině se u sledovaných odrůd pohyboval v rozpětí 82-225...

Analýza rostlinných silic využitelných pro fortifikaci potravinářských výrobkůRecenzovaný článek

Zdeněk SVOBODA, Renata MIKULÍKOVÁ, Helena PLUHÁČKOVÁ, Sylvie BĚLÁKOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ

Kvasny Prum. 2016; 62(5): 157-160 | DOI: 10.18832/kp2016021  

Levandule lékařská a máta peprná jsou aromatické byliny s léčivými i kořeninovými vlastnostmi. Mezi nejvýznamnější látky obsažené v těchto rostlinách patří silice. Množství a vlastnosti jednotlivých látek obsažených v silicích jsou rozhodující pro jejich využití v potravinářském průmyslu, kde jsou používány mimo jiné k aromatizaci potravin. Silice byly ze sušených květů levandule a sušených listů máty získány destilací vodní parou. Relativní zastoupení obsahových látek v izolovaných silicích bylo stanoveno metodou plynové chromatografie kombinované s hmotnostním detektorem. Byly porovnávány silice z rostlin z polní pokusné stanice Žabčice a z rostlin...