Kvasný Průmysl, 2016 (roč. 62), číslo 9
Senzorické stárnutí pivaRecenzovaný článek
Jana OLŠOVSKÁ, Karel ŠTĚRBA, Tomáš VRZAL, Marie JURKOVÁ, Pavel ČEJKA
Kvasny Prum. 2016; 62(9): 250-257 | DOI: 10.18832/kp2016027
Při transportu piva k zákazníkovi a skladování piva dochází k senzorickému stárnutí, které je způsobeno nevratnými chemickými procesy projevujícími se nepříznivou změnou organoleptického charakteru piva díky vývinu staré chutě a vůně piva, což je kombinace mnoha dílčích cizích chutí a vůní. Vývoj látek zodpovědných za tyto senzorické změny (zejména karbonylové sloučeniny) lze ovlivnit podmínkami skladování, zejména přístupem kyslíku, světla, otřesy a teplotou skladování. V předložené studii byly vytipovány karbonylové látky, které lze považovat za indikátory stárnutí českého ležáku, a to 2-methylpropanal, 2-methylbutanal, 3-methylbutanal, furfural...
Mechanické hvozdy systému JečmenRecenzovaný článek
Milan STAREC
Kvasny Prum. 2016; 62(9): 258-267 | DOI: 10.18832/kp2016029
Ve druhé polovině 19.století v českých zemích postupně docházelo k přechodu od kouřových valachů ke vzdušným hvozdům tzv. anglické konstrukce. V průběhu 70. a 80.let 19.století se po celém světě fenomenálně rozšířil vynález polokontinuálního mechanického hvozdu českých bratrů Jana a Josefa Ječmenových. Studie opisuje výhody a nevýhody tohoto systému stejně jako osud českých vynálezců.
Mikrobiologický rozbor pitné vody s přihlédnutím k problematice legionell v NěmeckuNerecenzovaný článek
Jaroslav PRŮCHA
Kvasny Prum. 2016; 62(9): 268-274
Přehledný článek popisuje rizika možností přenosu patogenních bakterií pitnou vodou a možné příčiny kontaminace pitných vod. V minulostidocházelo ke znečištění pitných vod patogenními bakteriemi, a tím k hromadným onemocněním s mnoha úmrtími.V roce 1975 bylv Německu (tehdejší SRN) přijat první zákon (Trinkwasserverordnung) o pitné vodě. K novele zákona došlo v roce 2001, a ta byla dále novelizovánav letech 2011 a 2013. Tímto zákonem se řídí pravidelné kontroly pitných vod od zdroje (rezervoáry pro pitnou vodu, studny atd.) ažke spotřebitelům. Stanovené limity mikrobiologických a fyzikálně-chemických kritérií nesmí být překročeny.
Z jiných časopisů
Alexandr MIKYŠKA
Kvasny Prum. 2016; 62(9): 275-280
Abstrakta odborných článků z vědeckých a odborných časopisů