Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 1976; 22(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1976007
Mechanizované sanitační postupy lze v pivovaře uskutečňovat centrální sanitační stanicí společnou pro celý závod, nebo sanitačními stanicemi dislokovanými v jednotlivých výrobních úsecích. Pro oba způsoby se uvádějí výhody i nevýhody použití. Za rozhodující výhodu dislokovaných sanitačních stanice se považuje vzájemná nezávislost, bez možnosti kontaminace dalšího provozního úseku a jednodušší přímé napojení na výrobní cyklus. Jednotlivé sanitační okruhy a k nim přiřazené sanitační sanice zahrnují: 1.varnu a chlazení mladiny, 2.spilku, 3.ležácký sklep, 4.propagační stanici, 5.filtraci piva a přetlačné tanky a 6.lahvovnu a stáčírnu sudů. Sanitační stanice se obvykle skládá ze tří nádob (na výplachovou vody, zásaditý a kyselý sanitační roztok), výměníku tepla a průtokového ohříváků. Pro určené výrobní úseky se doporučují základní sanitační postupy i úpravy v zařízení sanitační stanice.
Zveřejněno: 1. únor 1976