Kvasny Prum. 1988; 34(7): 204-206 | DOI: 10.18832/kp1988032

Biodegradace lihovarských a drožďárenských odpadů.Recenzovaný článek

S. GWARDYS, Z. KOKUSZKO, E. KOSIEK, Z. WLODARCZYK

V posledních letech byly provedeny studie týkající se výroby krmných kvasnic z melasových výpalků průmyslových lihovarů a z odseparované drožďárenské zápary. V těchto procesech se jako nejvíce použitelné ukázaly kvasnice Trichosporon cutaneum. Fermentací melasových výpalků nebo odtoku po produkci pekařských kvasnic bylo prokázáno, že tento proces je možno provádět bez stabilizace pH, a navíc při jeho spontánních změnách, což má velký význam z hlediska ochrany prostředí, i z hlediska snížení nákladů na výrobu (určitá úspora H2SO4). Do výzkumu byly rovněž zahrnuty zkoušky využití melasových výpalků jako média při termofilní ethanové fermentaci. V důsledku tohoto procesu se získá redukce CHSK asi 55 %, dále se získá vysoce energeticky bohatý bioplyn v množství 20 m3.m-3 výpalků a asi 300 až 800 mg vitaminu B12.

Klíčová slova: lihovar, melasa, odpadní vody, bioplyn, Trichosporon cutaneum

Zveřejněno: 1. červenec 1988