Kvasny Prum. 1996; 42(2): 41-43 | DOI: 10.18832/kp1996003

Dlouhodobý trend vývoje pivovarských vlastností chmelů české provenience.Recenzovaný článek

J. KUBÍČEK

Jsou uvedeny výsledky analytického sledování průměrného složení pryskyřic u sklizní chmele pro období 1950-1995 v žatecké oblasti a 1982-1995 v moravské oblasti České republiky. Z uvedených výsledků za 45 let je patrný nevelký dlouhodobý pokles obsahu α-kyselin, celkových a měkkých pryskyřic u těchto aromatických chmelů. Není ovšem vyloučena souvislost tohoto poklesu pivovarské hodnoty se změnami používaných analytických metod. Výsledky od počátku 80. let do současnosti naznačují jistou stabilizaci hodnot pryskyřičných frakcí v žatecké a moravské oblasti.

Klíčová slova: chmel, pivovarské vlastnosti, vývoj, trend

Zveřejněno: 1. únor 1996