Kvasný Průmysl, 1975 (roč. 21), číslo 3


Vztah chemického složení a senzorického charakteru piva.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN

Kvasny Prum. 1975; 21(3): 51-54 | DOI: 10.18832/kp1975006  

Základním předpokladem úspěchu při studiu vztahů mezi chemickým složením a senzorickým charakterem piva je plné respektování kvalitativních odlišností zákonů platných v oblasti chemie a senzoriky. K problematice je třeba přistupovat komplexně a je nutno zajistit vysokou absolutní a metodickou úroveň výsledků chemické i senzorické analýzy. Konkrétní studium vztahů je nemyslitelné bez aplikace matematicko-statistických metod, jejichž rutinní část zajistí samočinný počítač.

Otevřené pomnožovací soupravy a nové možnosti distribuce kvasničných kultur.Recenzovaný článek

J. FAKTOR

Kvasny Prum. 1975; 21(3): 54-57 | DOI: 10.18832/kp1975007  

V článku je zrekapitulován současný stav vývoje a rozšíření otevřených pomnožovacích souprav v našich pivovarech. Podrobně je popsán pracovní postup s tímto systémem a jeho výhody ve srovnání s velkokapacitními propagačními stanicemi klasického typu. Dále se příspěvek zabývá novou formou distribuce kvasničných kultur v malých objemech, rozesílaných v izolovaných, speciálně upravených obalech. Závěrem jsou uvedeny možnosti pivovarů při poskytování čistých kultur v potřebném množství z pokusného a vývojového střediska v Braníku.

Racionalizace balení lahvového piva do kartónů metodou Wrap-around.Recenzovaný článek

A. KRATOCHVÍLE

Kvasny Prum. 1975; 21(3): 57-60 | DOI: 10.18832/kp1975008  

Článek se zabývá výkonem automatického balícího stroje PAK-MASTER III vyrobeného ve Švédsku firmou EMBA SUNDS A.B. [Örebro] a nainstalovaného v pivovaru BUDVAR v Českých Budějovicích. Kapacita stroje dosahuje až 15 boxů za minutu, což dělá 18 000 lahví za hodinu. Stroj pracuje na tzv "Wrap-around" principu, který spojuje tři operace v jeden pracovní cyklus, tj. vytvoření boxu, vložení lahví a zapečetění boxu. Autor srovnává nový systém s konvenčním do skládacích boxů a hodnotí výhody a nevýhody obou.

Možnost používání plynu v pivovarech a sladovnách.Recenzovaný článek

S. BAXA

Kvasny Prum. 1975; 21(3): 61-62 | DOI: 10.18832/kp1975009  

Účelem tohoto příspěvku bylo shrnout základní informace o možnostech využití plynu k otopu technologických zařízení v pivovarech a sladovnách. Průzkum potvrdil vhodnost přímého otopu plynem ve varnách i na hvozdech. V souvislosti se současnou energetickou situací je poukázáno také na dvoupalcový systém plyn-uhlí.

Moderní technika v bulharském vinařském průmyslu.Recenzovaný článek

P. M. MINKOV

Kvasny Prum. 1975; 21(3): 64-67 | DOI: 10.18832/kp1975010  

Vinařský průmysl v BLR se v posledních letech velmi rychle modernizuje. Při sklizni se používají sklízecí kombajny, které spolu s moderní dopravou hroznů umožňují podstatné zkrácení vinobranní. Hrozny se zpracovávají na typizovaných linkách, zavádí se také kontinuální kvašení při výrobě bílých i červených vín a nové typy výkonných filtrů naplavovacích i deskových. Pro stabilizaci vín a jejich obchodní úpravu byly postaveny již tři moderní závody. Při stáčení vín do lahví se používá sterilní plnění za studena a u červených vín i stáčení za tepla. Při výstavbě moderní velkokapacitních zvodů se plně využívá automatizace. Sladovací prostory pro víno se...